Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još uža suradnja dvaju kontinenata

EU i SAD potpisali sporazum o izručivanju

zastava-amerika-eu
29.10.2009.
u 16:43

Iako su se pregovori vodili godinama, konačno su se Europska unija i Sjedinjene Države dogovorile oko sporazuma o međusobnom izručivanju počinitelja kaznenih djela. Švedska ministrica pravosuđa, koja je zajedno s američkim ministrom pravosuđa potpisala sporazum, nazvala je postizanje dogovora povijesnim. 


Iako su se pregovori vodili godinama, konačno su se Europska unija i Sjedinjene Države dogovorile oko sporazuma o međusobnom izručivanju počinitelja kaznenih djela. Švedska ministrica pravosuđa koja je zajedno s američkim ministrom pravosuđa potpisala sporazum, nazvala je postizanje dogovora povijesnim. 
 

Otkad je međunarodna teroristička organizacija Al-Qa'ida srušila Svjetski trgovački centar te usmrtila više od 3000 osoba, Sjedinjene Države i Europska unija traže način kako definirati sporazum koji bi jamčio izručivanje optuženika. Najvažnija stavka ugovora jest da se osumnjičenici koje je izručila Europska unija ne smiju osuditi na smrtnu kaznu. 
 

Sporazum između potpisnika trebao bi unaprijediti suradnju u suzbijanju trgovine ljudima, dječje pornografije, trgovine drogom, gospodarskog kriminala, kaznenih djela počinjenih internetom te korupcije. U sporazumu je također sadržana stavka o unapređenju suradnje u suzbijanju terorističkih napada. Naime, američke i europske institucije zatražit će od zračnih kompanija da za svaki let daju točan popis putnika kako bi se u slučaju terorističkih napada brže mogli identificirati počinitelji.

Dodatno se u sporazumu naglašava europska uloga u procesu zatvaranja zatvoreničkog logora Guantanamo na Kubi, no detalji još nisu poznati. Nadalje se navodi da će se unaprijediti suradnja institucija na nižim razinama. Jedan od aspekata takve suradnje bit će i mogućnost uspostave videoveza između američkih i europskih institucija kako bi se svjedoci, oštećeni i osumnjičenici mogli brže i efikasnije ispitivati te u najkraćem vremenu odlučiti kako dalje postupiti. To je prvi korak prema stvaranju međunarodnog odjela za posebne namjene koji će moći najefikasnije rješavati kaznena djela na europskom i sjevernoameričkom kontinentu. Također će se omogućiti lakše praćenje novčanih transakcija koje su najsigurniji trag u otkrivanju kriminala. 
 

Jacques Barrot, europski povjerenik za unutarnje poslove, dodao je kako bi volio omogućiti svim građanima Europske unije putovanja u SAD bez viza, što je američka administracija prihvatila te dodala kako će se to riješiti što je prije moguće. 
 
Ovo bi mogao biti prvi korak prema stvaranju još prisnije suradnje Europske unije i Sjedinjenih Država.

Ključne riječi

Komentara 2

CA
CaptainAmerica
19:59 29.10.2009.

Oops...jos ce moji prijatelji Pecinski i Hrvoje M. zavrsiti kod mene na dugome ljetovanju kada im pripisemo podrzavanje terorizma ( naravno ako su uopce ikada bili u HR ), ;-)

JJ
jjonja
19:28 29.10.2009.

Nagradno pitanje: Da li je netko pitao članice EU, npr Rumunjsku, Češku ili neku drugu zemlju da li se slažu s time da se njihovi gradjani izručuju američkom pravosudju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije