Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽE EU NA 'LEDU'

EU grmi: Grci, zar mislite da smo svi mi ovdje budale!

'Greece\'s Prime Minister George Papandreou arrives for a cabinet meeting inside the parliament in Athens November 1, 2011. The Greek government faced possible collapse on Tuesday as ruling party lawm
Foto: 'YIORGOS KARAHALIS'
1/4
02.11.2011.
u 20:03

Kad se činilo da plan postoji, Grci poručuju: Pričekajte malo! Britanija: Kad se bude pisala povijest ovog razdoblja Grčka će se odluka tretirati kao ekvivalent atentatu u Sarajevu 1914.

Kad se bude pisala povijest ovog razdoblja, moguće je da će grčka odluka o referendumu biti viđena kao ekonomski ekvivalent atentatu na Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. - komentirao je britanski laburistički lord Clive Soley.

Francuski list Liberation iznio je danas sličnu tezu, samo sažetu u jednu riječ - kaos - ispisanu na grčkom jeziku preko čitave naslovnice. Europa je u potpunom šoku: bogate europske zemlje mjesecima se muče pronaći plan za spas Grčke i čitave euro zone, i baš u trenutku kad se čini da plan postoji Grci im poručuju - pričekajte par mjeseci pa ćemo vam mi javiti želimo li uopće vašu pomoć.

Šok za šokom

- Igraju se s vatrom - izjavio je njemački europarlamentarac Manfred Weber. Neočekivana najava grčkog premijera Papandreoua da će odluke s prošlotjednog briselskog summita dati na referendum izazvala je potonuće na burzama, gnjev u vladarskim palačama diljem u Europe, i strah među običnim građanima. Zbunjenost vijestima koje stižu iz Grčke pojačala je i odluka grčke vlade da smijeni vojne zapovjednike. Mnogi se pitaju je li premijer Papandreou to učinio da bi spriječio vojni udar.

- Prije 1974., kad bi se političari svađali, nastupila bi vojska i rekla: "Ajde, dosta je bilo, uvodimo vojnu vladu dok se vi ne dogovorite.." Naravno, od 1974. imamo demokraciju u Grčkoj, ali zabrinjavajuće je kad usred ekonomske krize čujete vijesti o smjeni vojnih zapovjednika - komentirao je Christopher Pissarides, grčki Cipranin koji je lani dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Bez konačnog rješenja

Papandreou je u srijedu doletio u Cannes, na krizni sastanak na koji su ga pozvali Angela Merkel i Nicolas Sarkozy. Na sastanku su mu objasnili da Grčka mora što prije razjasniti želi li ostati u euro zoni ili ne. Zaprijetili su mu i da neće dobiti 8 milijardi eura koji su Grčkoj odobreni i trebali biti isplaćeni ovih dana. Uskraćivanje tog novca moglo bi značiti da Grčka ostaje bez novca za sljedeću isplatu plaća. Predsjednik Europske komisije Barroso izjavio je da bi grčko odbijanje pomoći imalo nesagledive posljedice.

U Cannesu se održava summit G20, a najava grčkog referenduma potpuno je poremetila sve planove tog sastanka. Sarkozy je mislio da će se liderima G20 predstaviti kao spasitelj eura i globalne ekonomije. Zajedno s kancelarkom Merkel trebao se pohvaliti "konačnim rješenjem" koje je dogovoreno u Bruxellesu, ali sada se taj dogovor raspada po šavovima. Njemačke banke danas su najavile da će pričekati s otpisom polovice grčkih dugova dok ne vide ishod referenduma. EFSF, fond za spas eura koji bi trebao prikupiti 1000 milijardu eura (ne zna se točno kako), danas nije bio u stanju prikupiti 3 milijarde eura izdavanjem obveznica koje je odgođeno zbog slabog interesa ulagača. Nitko trenutno ne ľeli ulagati u euro zonu iz koje bi već za par mjeseci mogla izaći ili biti izbačena prva zemlja. Izlazak Grčke iz euro zone samo je pitanje vremena, zaključuje njemački list Die Welt.

Komentara 350

US
U sridu
01:32 03.11.2011.

lojtra,ti bi izazivao treci svjetski?

BM
Boris Markovic
21:32 02.11.2011.

@ jebb: Teoretski, bankrot bi bio dobra opcija za Grcku, ali bi im zbog toga jebali mrtvu majku (ko zna drugu polovinu ove psovke moze da je dovrsi).

GS
globalpress=SS
00:52 03.11.2011.

joj, naš kaj, idem.... kasno je...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije