Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAO UZOR

EU: Drugi ste po naplati PDV-a, izmakne samo 1,8 mlrd. kuna

Porez
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/7
01.10.2017.
u 07:50

Najbolja je u naplati Španjolska, porezni gap na razini EU je 12 posto

Osim po broju učenika koji uče strane jezike, Hrvatska se probila u sam europski vrh i po efikasnosti naplate PDV-a, s minusom od svega 3,9%. Posebna studija Europske komisije pripremljena uoči reforme u plaćanju PDV-a pokazala je da porezne administracije imaju velikih problema s naplatom PDV-a te bi većina članica EU mogla doći u Zagreb učiti kako se to dobro radi.

Najbolja je u naplati Španjolska, kojoj izmakne samo 3,5 posto poreznih prihoda, druga je Hrvatska, dok je porezni gap na razini EU oko 12 posto. Hrvatska bi ove godine trebala naplatiti oko 46 milijardi kuna PDV-a, što znači da državi izmakne “samo” 1,8 milijarda kuna. Tim bi se novcem štošta moglo financirati, no visina hrvatskog poreznog gapa sitnica je u usporedi s rumunjskih 37, slovačkih 29 ili grčkih 28 posto.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Iznos potencijalnog nenaplaćenog PDV-a kod pedantnih Nijemaca iznosi 9,5 posto, Austrijanaca 8, Čeha 16, Slovenaca 5,5%... a kad se sve zbroji, proizlazi da je 2015. godine na ime nenaplaćenog PDV-a unutar EU izgubljeno 152 milijarde eura. Komisija je najavila da će u listopadu objaviti detalje “najtemeljitije reforme europskih pravila o PDV-u u zadnjih 25 godina”, s kojom se moraju složiti sve članice prije nego što promjene stupe na snagu.

Bruxelles se hvata u koštac s prekograničnim prijevarama, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijardi eura, te očekuju da će uloviti 80% te svote. Po novome porez na prekograničnu prodaju (robe ili usluga) naplaćivat će porezno tijelo zemlje porijekla i prenositi ga u zemlju u kojoj se roba ili usluge konačno konzumiraju. Kod naplate PDV-a primjenjivala bi se domicilna pravila plaćanja, no naplaćivala bi se stopa koja vrijedi u zemlji potrošnje. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar 123456
123456
08:42 01.10.2017.

Pa znamo mi da je "naša država" među najboljima u svijetu u pljački naroda!

MA
Marko1337
14:30 01.10.2017.

Turističkom sektoru treba udvostručiti PDV, jer se enormno bogate zahvaljujući našem moru, obali, parkovima, priorodnim ljepotama, autocestama, infrastukturi, plaćenim životima i žrtvama za slobodnom državom.

SD
sdpesticid
09:16 01.10.2017.

eto prilike za smanjiti pdv. još nagaziti sivu ekonomiju i pdv može biti 16 - 18 %

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije