Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU dobila Nobela za mir, i Hrvatska spomenuta u objašnjenju nagrade

Nagradu su dobili zbog ujedinjenja Europe i zajedničke borbe protiv dužničke krize, a u objašnjenju norveški je odbor spomenuo i ulazak Hrvatske u EU
12. listopada 2012. u 10:19 57 komentara 33 prikaza
'POKBIH...MOSTAR...EUROPSKA UNIJA ZASTAVE...SNIMIO BRACO SELIMOVIC'
Foto: VL

Europska unija dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Europska unija više od šest desetljeća doprinosila je miru i pomirenju, demokraciji i zalagala se za ljudska prava u Europi, objasnili su tijekom objave.

Nagradu su dobili zbog ujedinjenja Europe i zajedničke borbe protiv dužničke krize. Objašnjavajući dodjelu nagrade, spomenuli su i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, odnosno ulaganje napora Europske unije kako bi se Hrvatska priključila ostalim članicama iduće godine.

– Europska unija trenutačno se suočava s velikim ekonomskim problemima i socijalnim nemirima. Norveški odbor za Nobela fokusirao se na najvažnije rezultate EU: uspješnost u borbi za mir i pomirenje, demokraciju i ljudska prava. Europska unija stabilizirala je cijelu Europu i pomogla joj da izađe iz rata i uđe u mir – kaže se u objašnjenju nagrade.

Lani su ovu nagradu dobili Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee i Tawakkol Karman zbog borbe za ženska prava, 2010. Nobel je otišao u ruke Kineza Liu Xiaoboa koji se borio za ljudska prava u Kini, dok je 2009. godine Nobelovu nagradu za mir dobio američki predsjednik Barack Obama.

Ovogodišnji nagradni fond iznosi osam milijuna švedskih kruna, odnosno 1,2 milijuna dolara. Zasad je nejasno kome ide novac od nagrade. Barrosu? Bezimenim eurobirokratima? Francuskim farmerima? Grčkim prosvjednicima? 

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso odmah je sazvao press konferenciju u Bruxellesu. Prije izlaska pred novinare na Twitteru je objavio da nagrada predstavlja izuzetnu čast za svih 500 milijuna građana Europske unije. 

- Kad sam se jutros proubudio, nisam očekivao da će ovo biti tako dobar dan - rekao je Barroso na početku press konferencije. - Ova nagrada znači priznanje da naš projekt Europske unije radi u korist građana i u korist čitavog svijeta. Nagrada pokazuje da EU, čak i u ovim teškim vremenima, ostaje inspiracija zemljama i građanima diljem svijeta - rekao je Barroso.

>> Nobelova nagrada za književnost kineskom piscu Mo Yanu

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • stefj:

    He, he, fali love za spas Eurozone, pa je svaka pinka dobrodošla...

  • -obrisani-:

    E pa da ne lupim šakom po stolu. EU nagrada za mir? Sjetim se onih iz Gb i NL koji su se tovili po našim luksuznim hotelima dok su Vukovar i jadranski gradovi gorili.

  • kompjuter:

    hhahhahaaaaaaaahahaahha