Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upućena prijetnja

Tajni plan Europske komisije o deportaciji migranata poslan i Hrvatskoj

tinejdžeri afganistanci
Foto: Branimir Bradarić
1/2
25.03.2016.
u 06:53

Prema podacima iz dokumenta, u Europu je lani ušlo rekordnih 213 tisuća Afganistanaca, što ih čini drugom po redu imigracijskom skupinom, nakon Sirijaca

Više od 80 tisuća Afganistanaca uskoro bi moralo biti deportirano iz Europe natrag u Afganistan ili će Europska unija Afganistanu drastično srezati financijsku razvojnu pomoć što bi tu, ionako krhku državu, moglo urušiti, predviđa tajni plan EU o novom sustavu kazni i poticaja, poput mjesta na fakultetima za afganistansku intelektualnu elitu, kojim bi se matične države – konkretno Afganistan – natjerale da prime natrag svoje ekonomske emigrante, kaže se u dokumentu koji je u posjedu Večernjeg lista. Dokument s prijedlogom plana, tzv. non-paper, koji se temelji na principu mrkve i batine, sastavila je Europska komisija i njezina Služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i poslala u predstavništva svih država članica EU, uključujući i Hrvatsku.

Prema podacima iz dokumenta, u Europu je lani ušlo rekordnih 213 tisuća Afganistanaca, što ih čini drugom po redu imigracijskom skupinom, nakon Sirijaca. Zemlje odredišta su Njemačka i Švedska, a veliki broj čine maloljetnici bez pratnje. U Afganistan bi bili vraćeni ekonomski imigranti iz "sigurnih dijelova zemlje".

Europska komisija u dokumentu prijeti da će povući i smanjiti inozemnu pomoć, koja čini čak 40 posto afganistanskog BDP-a, ako se vlast u Kabulu ne složi da se primi i pomogne u deportaciji desetke tisuća imigranata iz EU. EU je za razdoblje od 2014. – 2020. Afganistanu alocirala 1,4 milijardi eura u razvojnoj pomoći, a za ovu godinu predviđa se uplata dodatnih 600 milijuna eura.

S druge strane, Afganistan bi prihvaćanjem europskog plana profitirao time što bi na europskim sveučilištima bila osigurana mjesta za edukaciju afganistanske intelektualne elite, a predviđa se i uključivanje afganistanskih znanstvenika i studenata u ERASMUS program znanstvene suradnje i razmjene te u druge slične programe EU, kaže se u dokumentu.

– Važno je zaključiti da ne dolaze izravno iz Afganistana, već iz Iraka i Pakistana. Glavni smjer je zapadnobalkanskom rutom. Lani je podneseno 179.600 aplikacija za azil, a broj odobrenih zahtjeva je s 43 posto u 2014. porastao na čak 60 posto. Usprkos činjenici da broj azilanata raste, oko 80 tisuća Afganistanaca bismo u bližoj budućnosti mogli vratiti u domovinu – piše u dokumentu. U Afganistan bi se, piše nadalje, vratili oni imigranti koji dolaze iz "sigurnih dijelova".

>> Više od 30 mrtvih u napadima. Uhićen jedan čovjek. Bombaši s aerodroma braća poznata policiji. Evakuirana zračna luka u Toulouseu

Komentara 1

Avatar abakus
abakus
07:48 25.03.2016.

Ma zamisli, molim te, tajnog dokumenta za koji svi znaju, pa i Večernji... :) I čemu ta slika s djecom opet, Večernjakovci, kad svi znamo da je takvih u ovom valu ilegalne migracije bilo najmanje? I da su samo poslužili masi mladih muškaraca da mogu tu rijetku djecu gurati pred objektive kamera kako bi ih fotografirali manipulatori poput vas i kako bi na temelju tih fotografija sami lakše ilegalno prešli granice? Što želite njima postići: Uništenje nacionalnih država i getoe s islamističkim gnijezdima i u našim gradovima? Zaista...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije