Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Estonski predsjednik

Toomas Hendrik Ilves: Podržavamo ulazak Hrvatske u schengensku zonu

Toomas Hendrik Ilves
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
21.03.2016.
u 19:34

Što se tiče gospodarskihi odnosa između Hrvatske i Estonije, predsjednici su se složili da ima puno prostora za njihovo unapređenje

Estonija podržava ulazak Hrvatske u schengensku zonu, izjavio je danas u Zagrebu estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves istaknuvši da je za to potrebno dobro se nositi s problemom migrantske krize što je Hrvatska, kroz koju je prošlo 600.000 izbjeglica i migranata, pokazala da može.

– Mi čvrsto podupiremo Hrvatsku na tom putu (u schengensku zonu) – kazao je Ilves, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, izrazio je divljenje Hrvatskoj zbog načina na koji se nosila s tim problemom. Po njegovim riječima, sporazum Turska-EU, kojim bi se trebao zaustaviti priljev migranata u Europu, je "korak u pravom smjeru". 

– Hrvatska je učinila ogromnu stvar u tom pogledu i kada razgovaramo o Schengenu... kada imate krizu koja je vezana za migracije, onda je zaista imperativ da se dobro nosite s tim problemom kako biste ušli u schengensku zonu – rekao je Ilves. 

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da schengenski sustav jamči slobodu kretanja, ali i sigurnost te da postati dio tog prostora nije samo simolično za Hrvatsku. – To će koristiti našem gospodarstvu, građanima, ali i sigurnosti – kazala je. 

Zahvalni smo Estoniji na pomoći i potpori u hrvatskom prilagođavanju schengenskom sustavu i nadamo se da ćemo u daljnjoj suradnji uspjeti nadići i premostiti još one elemente koje Hrvatska treba izgraditi i koji će biti sve veći izazov kada je riječ o broju migranata kada pristižu u EU, ali za koje vjerujem da ih možemo ispuniti u vrlo kratkom roku – naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je izrazila žaljenje zbog suspenzije schengenskog sustava i rekla je kako se nada da će se uskoro ponovno provoditi te da će se ukloniti žičana ograda između Hrvatske  i drugih zemalja. 

Što se tiče gospodarskih i odnosa između Hrvatske i Estonije, predsjednici su se složili da ima puno prostora za njihovo unapređenje.

Ilves je predsjedničinu inicijativu Jadran-Baltik-Crno more ocijenio dobrodošlom kazavši da se u tom kontekstu zaista može više postići u odnosima između dviju zemalja.

– Trebamo više učiniti da bismo osnažili gospodarske odnose. Što se tiče IT-a, mislim da naše poslovne zajednice mogu pokrenuti suradnju upravo na tom području zato što smatram da su velike mogućnosti za obje strane – kazao je dodajući da veliki potencijal za suradnju među ostalim vidi u digitalizaciji, s čim se složila i hrvatska predsjednica.

– Držim da postoji ogroman prostor za širenje naše gospodarske suradnje kako u području izgradnje infrastrukture, tako i u području povezivanja hrvatskih i estonskih luka, a posebice Rijeke i Tallinna, tako naravno i u intermodalnom infrastrukturnom povezivanju, energetskoj suradnji i digitalizaciji prostora srednje Europe i EU općenito – rekla je Grabar-Kitarović istaknuvši da će tome pridonijeti inicijativa Baltik-Jadran-Crno more .

Naglasivši da je Estoniju bila prva u digitalizaciji u EU-u te da je u IT sektoru postigla ogroman napredak, predsjednica je izrazila uvjerenje da će tijekom posjeta estonskog predsjednika biti postavljen temelj za suradnju između hrvatskih i estonskih tvrtki kako bi se iskoristila estonska iskustva, što je Hrvatskoj neophodno za razvoj konkurentnosti, industrije, ali i za borbu protiv korupcije te povećanja učinkovitosti državne uprave i lokalne samouprave.

Hrvatska predsjednica i njezin estonski kolega nastavit će razgovore na radnoj večeri. Ilves će se u utorak, drugog dana posjeta Hrvatskoj, sastati s premijerom Tihomirom Oreškovićem i održati predavanje "Europa na raskršću" na zagrebačkom sveučilištu.

>> Hrvatska među zemljama EU s najslabijim tempom zapošljavanja

Komentara 6

Avatar croatxl
croatxl
19:45 21.03.2016.

LJepa pametna i jos cista HRVATICA bravoooo predsjednice

Avatar maraaa
maraaa
23:28 21.03.2016.

Predsjednice, lijep vas je vidjeti,hrvatski narod je uz vas. istina, članak o ovoj vijesti je bilo teško pronaći, ali pljuvatori su već počeli i znam neće im biti onemogućeno piskaranje.

JE
jelenarozga
23:06 21.03.2016.

Slatki su. Još kad bi to tak bilo kak kažu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije