Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE ODLAZAK KORUMPIRANE VLADE

Eskalirali prosvjedi u Bugarskoj : Ozlijeđeno najmanje 80 policajaca u Sofiji

People take part in an anti-government demonstration in Sofia
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
03.09.2020.
u 20:03

Policija je štitila zgradu vlade i parlamenta od prosvjednika koji su, pišu strane agencije, bacali petarde i kamenje na službenike, pa ih je potisnula što je rezultiralo brojnim ozljedama

Neredi, sukobi policije i prosvjednika, najmanje 126 uhićenih i desetine ozlijeđenih, scene su kojima su Bugari svjedočili u srijedu. Toga su dana prosvjedi protiv vlade i korupcije, koji su dosad bili mirni, prerasli u nasilne, a kritičari optužuju vlasti za prekomjernu upotrebu sile, dok one upiru prstom u prosvjednike te ističu da je ozlijeđeno 80 policajaca.

Policija je štitila zgradu vlade i parlamenta od prosvjednika koji su, pišu strane agencije, bacali petarde i kamenje na službenike, pa ih je potisnula što je rezultiralo brojnim ozljedama. Više od 50 ljudi završilo je u bolnici, a među njima je bilo i novinara. Nevladina organizacija Helsinški odbor prosvjedovala je protiv policijskog nasilja. Bugari već dva mjeseca prosvjeduju protiv vlade desnog centra Bojka Borisova te državnog odvjetnika Ivana Geševa. Optužuju ih da su vlast predali mafiji i oligarsima.

People take part in an anti-government demonstration in Sofia
1/6

U srijedu je Borisov u parlamentu dobio dopuštenje da započne promjenu ustava kojom, kako kaže, želi "resetirati zemlju", a zapravo umiriti prosvjednike. Demonstranti optužuju vladu da želi smanjiti ovlasti lijevom predsjedniku Rumenu Radevu, njihovu savezniku. Mali su izgledi da će Borisov uspjeti promijeniti ustav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije