Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Eseje iz hrvatskog i stranog jezika većina đaka dobro napisala

matura-test
Antonio Bronić
13.04.2010.
u 19:27

Nakon mjesec dana stanke ponovno ispiti: fiziku prijavilo 8900, povijest 2400, geografiju 1099, a vjeronauk 286 maturanata.

Poslije gotovo jednomjesečne stanke, dio maturanata u srijedu će ponovno polagati testove iz izbornih predmeta državne mature. Gotovo 8900 kandidata pokazat će svoje znanje iz fizike, a na provjeru znanja iz povijesti izići će ih malo manje od 2400. I za ova dva ispita vrijede ista pravila kao i za prijašnje testove – osim vode, testova i kemijske olovke učenici na stolu ne smiju imati ništa.

U četvrtak, 15. travnja, na redu su testovi iz geografije (1099 prijavljenih) i vjeronauka koji je kao izborni predmet prijavilo 286 zainteresiranih. Ovih dana obrađuju se i ocjenjuju eseji iz hrvatskoga i stranog jezika. Prema prvim pokazateljima, taj dio ispita maturanti su shvatili vrlo ozbiljno i potrudili se dobro ga napisati.

– Prema prvim informacijama, većina je učenika eseje iz hrvatskog i stranog jezika dobro napisala i ocjenjivači su, kako kažu, bili ugodno iznenađeni. Rezultati pisanja eseja maturantima trebali bi biti dostavljeni na početku svibnja. Tzv. prvo čitanje ili ocjenjivanje eseja završeno je, drugo je u tijeku, a eseji kod kojih bude jako velika razlika u prvoj i drugoj ocjeni čitat će se i ocjenjivati i treći put – komentirao je ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

On ističe da će do kraja ovog tjedna Centar Ministarstvu obrazovanja dostaviti prijedlog novog kalendara državne mature. Prema njemu, učenici bi testove polagali poslije završetka nastave. Eseje iz hrvatskog i stranog jezika trebali bi pisati desetak dana prije proljetnih praznika, što za sljedeću godinu znači prvih dana travnja.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Neva09
20:12 14.04.2010.

..pitaju li se umotvorci ovakve organizacije državne mature kroz što nam prolaze djeca..staviti tako zahtjevne ispite u jeku ispitivanja tekućeg gradiva je čisti teror nad djecom..misle li oni da su djeca automati..da ne trebaju spavati..ili bi odgovorili onom demagoškom:\"tko je učio kontinuirano sve 4 godine..bla, bla, bla\".. koliko treba vremena i truda ponoviti i ponovo zapamtiti gradivo npr.biologije koje se obrađivalo 4 godine..a da ne govorim kako su stavili dan za danom neke ispite, što znači da je potrbno uložiti dupli trud u isto vrijeme, ako se izlazi na te ispite..ovaj užas bi trebala komentirati pravobraniteljica za djecu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije