Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Esej istine: Dostojevski je iz Vinkovaca, u Hercegovini

Biseri, koji kod mnogih izazivaju smijeh, srednjoškolske profesore bacaju u očaj. Profesori traže da se vlast izjasni trebaju li djeca pisati neću ili ne ću.
15. lipnja 2010. u 00:04 107 komentara 336 prikaza
matura
Foto: Tomislav Miličević/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

“Neki ljudi zaslužuju da ih se ubije, Raskoljnikov se nikada nije pokajao za svoja nedjela” (a pokajao se), živio je “u podrumskom tavanu”, i “Dostojevski se rodio u Vinkovcima, u Hercegovini”, samo su neki od bisera koje su maturanti ove godine napisali u svojim esejima i na osnovnoj i na višoj razini.

Citati koji će kod mnogih izazvati grohotan smijeh, profesore hrvatskog jezika u srednjim školama bacaju u očaj.

>>Profesori traže da se vlast izjasni trebaju li djeca pisati neću ili ne ću

Ključna kompetencija
Pokazuju im da mnogi od njihovih učenika ne razumiju tekst te da nisu svladali čitanje kao ključnu kompetenciju u današnjem vremenu.

– Čitanje kao vještina važnije je od svakog drugog pozitivnog znanja, zato je školski esej na državnoj maturi važan jer pokazuje koliko učenici razumiju poznati ili nepoznati tekst koji su pročitali – tumači prof. Marina Čubrić, voditeljica stručne radne skupine za hrvatski jezik na državnoj maturi.

A da maturanti, koji su u prosjeku ove godine na višoj razini ostvarili 75 posto bodova, a na osnovnoj 65 posto, nisu baš briljirali govori i podatak da nisu čak znali što znače pojedine riječi (npr. ilustrator), da im sintaksa rečenice nije dobra, da često koriste fraze, da su radnju romana smještali u sadašnje vrijeme, da su...

“Nije mogao biti čovjek jer je o svemu previše razmišljao umjesto da je prošao mimo svega bez grižnje savjesti”, napisao je jedan učenik, a da nikome zaista nije jasno što je “pjesnik htio reći”.

“Na vlast dolaze samo oni tvrde kože, spremni sve žrtvovati kako bi bili uspješni... Nepoštenje je najčešći epitet uspješnog čovjeka”, razbacuju se frazama maturanti.

Ništa uspješniji nisu bili ni oni koji su se odlučili za temu eseja izabrati Matulićev tekst o sportu.

– Kompetencija čitanja je temelj učenja na svim područjima, ona ne znači samo razumijevanje literarnog teksta nego i mogućnost iščitavanja različitih vrsta tekstova – grafikona, mapa, tablica... Maturanti su za esej trebali pročitati osam djela na višoj i pet na osnovnoj razini. Pretpostavljalo se da će to biti dovoljno kako bi svladali i usavršili vještinu čitanja – komentira Marina Čubrić.

Pisali čak i dijalektom
Odlično napisanih eseja nema puno, ali važno je da su učenici tom zadatku pristupili ozbiljno, da su se trudili napisati što bolje i da je bisera bilo znatno manje nego na lanjskoj probnoj maturi. Ocjenjivači eseja tolerirali su čak korištenje dijalekta, prepoznavali su djecu kojoj hrvatski jezik nije materinski, što ih nije priječilo da napišu dobar tekst.

– Važan element u ocjenjivanju eseja bila je pravopisna, gramatička i sintaktička točnost. To je nosilo 35 posto udjela na ispitu, a nisu baš briljirali – upozorava prof. Čubrić.

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • than:

    frx, ti ocigledno nisi shvatio poantu moga posta... Pitaj se bolje zasto je to tako kako si napisao. Zasto ja nisam imao problema da upisem i pravo i fer u istom roku i pozavrsavam to. Zbog perjanica zvanih profesor ili ... prikaži još! zbog majke koja mi je bila uciteljica i jako dobro zna o cemu se radi, pa se nije zeljela mijesati u moje obrazovanje (stovise krenuo sam sa 7 godina, jer nije htjela da mi bude uciteljica) ? Nije da sam jednom dobio packe od uciteljice ili da nisam klecao. Danas se to smatra torturom... Ti mozes vrijedjati profesore, ali to tebi sluzi na cast.

  • mica1111:

    ...ah,pa bisera je uvijek bilo i bit će...nije to tako strašno...profesore lagano gazi vrijeme i oni će morati što prije usvojiti nove metodike i tehnologije u obrazovanju... ...današnje generacije ne možete obrazovati na isti način kao i one od prije ... prikaži još!e 20,30,40 godina... ...novo vrijeme,traži i novi pristup,bolju pripremu,ne klasičan način predavanja...to je djeci nezanimljivo i dosadno...

  • -obrisani-:

    Već sam umoran od komentiranja ovakvih članaka ali ... još za vrijeme Primorca sm pisao da je sustav užasan i da ga nikakva obvezna srednja škola neće popraviti jer djeca izlaze već iz osnovnih škola s manje znanja nego smo ... prikaži još! mi to imali a nismo bili ni odlični učenici! Kad god sam kontaktirao s tom djecom uvijek sam nažalost shvaćao tu činjenicu jer nisu ovladali ni nekim osnovama od gradiva! Sada se to naplaćuje! Kvaliteta školovanja je najbitnija jer ona djeluje i na opću kulturu!