Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europska svemirska agencija: Europski modul Schiaparelli razbio se o površinu Marsa

'Stigao brzinom koja je daleko premašila brzinu predviđenu za površinu Marsa'
21. listopada 2016. u 22:49 4 komentara 1609 prikaza
Mars
Foto: Pixabay

Europski modul Schiaparelli "razbio se o površinu Marsa" u srijedu, objavila je u petak Europska svemirska agencija (ESA) iz svog središta u njemačkom gradu Darmstadtu.

To je drugi put da ESA nije uspjela mekano spustiti modul na Mars, 13 godina naklon neuspjeha britanskog landera Beagle 2.

ESA, koja dva dana nije primala nikakav signal modula Schiaparelli, spoznala je njegovu sudbinu zahvaljujući fotografiji koju je snimila američka sonda MRO u orbiti oko Crvenog planeta.

Schiaparelli "je stigao brzinom koja je daleko premašila brzinu predviđenu za površinu Marsa", objasnio je Thierry Blancquaert, zadužen za operacije spuštanja.

Modul se spustio praktički na predviđeno mjesto, ali dva kilometra dalje postoji crna točka nejasnih obrisa.

nasa Svemirska agencija NASA slavi 57. rođendan mjesec Život NA MJESECU Europska svemirska agencija kreće u gradnju prve ljudske naseobine izvan Zemlje

"Ona je mnogo veća nego što bi bila da se Schiaparelli spustio u jednome komadu. Dakle, razmrskao se", rekao je Michel Denis  iz ESA-e.

Misiju ExoMars čine sonda "Trace Gas Orbiter" (TGO) i modul za "ulazak, spuštanje i ateriranje" (EDM), koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, talijanskom astronomu iz 19. stoljeća. Nakon sedmomjesečnog putovanja i prijeđenih 496 milijuna kilometara, kontrolori misije odvojili su EDM od sonde u nedjelju, a TGO se u srijedu smjestio u očekivanu orbitu sa zadaćom da otkrije plinove i potvrdi postojanje nekog oblika života. 

Međutim, Schiaparelli se nakon rizičnog šestminutnog spuštanja na površinu planeta pomoću padobrana nije se oglasio. 

Modul Schiaparelli je trebao poslati podatke o temperaturi, vlazi, gustoći i električnim svojstvima i time pripremiti teren za buduću misiju ESA-e koja planira poslati rover na Mars.

>> Europski 'lander' Schiaparelli počeo trodnevno spuštanje na Mars

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • ćuprija:

    europa na marsu znaš kad ..... kad i ameri na mjesecu .... nikad pa ni onda .... nijedno elektronsko tijelo ili uređaj ne može proći kroz van alenov pojas a da elektronika ne crkne ......

  • dr dragon:

    Da ga nisu mozda skinuli Marsovci sa nama nepoznatim oružjem?

  • aabbcc:

    Da se ta sonda nije gore negdje sudarila sa Kimovom raketom ?