Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj bivšeg zamjenika direktora

HUP: Tužit ćemo Jakelića, neće biti isplate otpremnine

Bernard Jakelić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
06.05.2020.
u 17:57

Član Savjeta HUP-a Ivan Ergović kaže da sad u HUP-u žele ispraviti grešku i ne žele isplatiti bivšem zamjeniku direktora koji je optužen za seksualno zlostavljanje ostatak otpremnine

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) imala je danas zajedničku sjednicu svog savjeta i izvršnog odbora, a kako nam je otkrio Ivan Ergović predsjednik Uprave Nexe-a i član savjeta, glavna tema je bila otpremnina bivšeg zamjenika direktora HUP-a, Bernarda Jakelića s kojim je sporazumno raskinut ugovor o radu zbog optužbi za seksulano zlostavljanje zaposlenice te udruge. Službeno iznos te otpremine nikad nije objavljen, a Ergović kaže da je od dva izvora iz HUP-a čuo da se radi o 900.000 kuna.

Pokušavaju ispraviti grešku

- Od toga je dosad isplaćena jedna šestina, ostatak je trebao dobiti u ratama no sad u HUP-u pokušavaju ispraviti grešku o otpremnini pa ne žele isplatiti u taj ostatak. Za mene je neprimjereno da se sa takvim čovjekom potpisuje sporazumni raskid i plaća mu se otpremina. On je trebao dobiti nečasni otpust. Gospodarstvo nam se raspada, a mi takvim isplaćujemo otpreminine - ogorčen je Ergović. On je, kaže, na sjednici savjeta i  izvršnog odbora ponovno pokrenuo i pitanje trećeg mandata predsjednice HUP-a Gordane Deranje. 

- To su pitanje potegli su već bili mali i srednji puduzetnici, članovi HUP-a. Naime, treći mandat Deranje je suprotan statutu HUP-a prema kojem netko može biti najviše dva puta zaredom izabran za predsjednika - objašnjava Ergović i dodaje da su njegove kolege u toj udruzi kazale da će naknadno promijeniti statut kako bi se legalizirao taj treći mandat. 

Nelegalni zbor predsjednice

- To je skandalozno, mora se izabrati novi predsjednik odnosno predsjednica, a oni sad žele brzinski sazvati novu skupštinu kako bi Deranja mogla ostati predsjednica i treći mandat. Skandalozno je da se u dobra krize koronavirus HUP bavi Jakeličem i nelegalnim izborom predsjednice - poručuje Ergović i dodaje da je nedopustivo da on kao član savjet i bivši predsjednik HUP-a i čija tvrtka uplaćuje članarinu ne može dobiti službenu informaciju od, kako kaže, činovnika odnosno direktora HUP-a Davora Majetića, o iznosu otpremnine za Jakelića.   

U HUP-u na naše pitanje da nam komentiraju izjave Ivana Ergovića odgovaraju da nam ne mog  dati odgovor jer bi time, tvrde, povrijedili obvezu čuvanja poslovne tajne te bi se izložili opasnosti odštetnih zahtjeva uslijed povrede navedene obveze.  Posali su nam i  zajedničku izjavu Izvršnog odbora i Savjeta HUP-a na temu slučaja Jakelić:

Tužba za naknadu štete

„Izvršni odbor i Savjet HUP-a jednoglasno osuđuju svako neprimjereno ponašanje kako unutar HUP-a tako i unutar bilo koje organizacije. U slučaju prijave protiv bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a reagiralo se brzo i s fokusom na zaštitu podnositeljica prijave uz višekratnu javnu osudu takvog ponašanja. Vodstvo Udruge poduzima i dodatne mjere kako bi se unaprijedile interne procedure prijave bilo kojeg neprimjerenog ponašanja i komunikacije te će, čim okolnosti dozvole, raditi na edukacijama i daljnjem osvještavanju važnosti ranog prepoznavanja i brze reakcije na takve situacije u radnim sredinama. Svim zaposlenicima ponuđena je i psihološka pomoć. Izvršni odbor i Savjet HUP-a usuglasili su se da je u najboljoj namjeri trenutačne zaštite zaposlenica HUP-a od mogućeg ponavljanja neprimjerenog ponašanja i komunikacije te brzog i trajnog razlaza s B. Jakelićem odabrana opcija sporazumnog raskida ugovora koja je garantirala da se B. Jakeliću trajno onemogući povratak na posao. Zaštita svih zaposlenika od svakog neprimjerenog ponašanja i komunikacije apsolutni je prioritet i imperativ, kao i zaštita ugleda HUP-a kao udruge koja dugi niz godina uspješno i snažno štiti interese poslodavaca i poduzetnika, a što je narušeno kroz postupanje i medijske istupe B. Jakelića. Financijske isplate neće biti, a protiv B. Jakelića će biti podnesena tužba za naknadu štete.

 Na ovaj način potvrđujemo još jednom naše ranije navedene stavove i nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik neprimjerene komunikacije i ponašanja te želimo zaustaviti sva daljnja propitivanja kako bismo se mogli posvetiti temeljnim aktivnostima i zadaćama HUP-a u ovim zaista izvanrednim i kriznim okolnostima“

Ključne riječi
HUP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije