Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST ZA TURSKU

Erdoganova stranka masivno gubi članove

Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.09.2019.
u 15:05

Erdoganu popularnost naglo opada cijelu godinu, od gubitka gradonačelničkih pozicija članova njegove stranke u Ankari i Istanbulu do njegovih zbunjujućih političkih odluka vezanih uz ekonomsku krizu.

Stranka najdugovječnijeg turskog predsjednika, Tayyipa Erdogana znatno gubi na popularnosti. U zadnjih godinu dana stranku je napustilo čak 840,000 članova nakon što su dva osnivača otišli i osnovali svoje stranke.

Erdoganu popularnost naglo opada cijelu godinu, od gubitka gradonačelničkih pozicija članova njegove stranke u Ankari i Istanbulu do njegovih zbunjujućih političkih odluka vezanih uz ekonomsku krizu

Foto: RUBEN SPRICH/REUTERS/PIXSELL

Bivši turski ministar ekonomije Ali Babacan osnovao je svoju stranku i pozvao za "novu viziju" Turske, dok je nekadašnji premijer i Erdoganov bliski suradnik Ahmet Davutoglu prije dva tjedna otišao iz stranke zato što smatra da nisu sposobni riješiti državne probleme. Ovo predstavlja ozbiljan problem za Erdogana koji je na vlasti već 16 godina. Turska je granica između Europe i Bliskog istoka te ako izbije nemir u turskoj to može izazvati opasnu situaciju za EU.

Kad je AK stranka osnovana 2001. njena ideologija je kombinirala tradicionalne islamističke vrijednosti sa zapadnjačkom liberalnom ekonomijom te su zbog toga imali široku potporu diljem turske. Nakon što je došao na vlast Erdogan je, kontroverzno, proširio ovlasti predsjednika referendumom. Stranka već godinama održava stabilan broj zastupnika u parlamentu i imaju ogromnu kontrolu nad državom.

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

-Bili smo stranka u kojoj je vladala otvorena rasprava, toga više nema. Mnogi mojim kolege žele se prebaciti u Babacanovu ili Davutogluovu stranku- rekao je bivši član AK stranke koji je odlučio ostati anoniman -Gotovo svaki dan ljudi koji su bili u stranci od početka napuštaju stranku u potrazi za nečim novim.- dodao je.

Iz stranke kažu da je većina ovog pada zbog smrti starih članova i da je stranka prevelika i moćna da nestane prenosi Reuters

No Erdoganova popularnost stalno pada zadnjih sedam godina im da je ovaj raspad Erdoganova krivnja. Predsjednik već godinama proziva svade koji nisu članovi njegove stranke neprijateljima države što je navelo mnoge ljude da odlaze u druge stranke kako bi se mogli slobodnije izražavati i pretpostavlja se da će ovaj trend samo rasti kako Erdoganova popularnost pada. 

Komentara 4

ZB
Zoki-Bijela
16:32 27.09.2019.

Grcki janjicar

XA
xaron
17:37 27.09.2019.

Pa ne baš grčki janjičar. Turci su uglavnom za janjičare uzimali Albance. Ta legija stranaca su bili elitana turska vojna jedinica , a po mnogima i jedina koja je valjala. Kao dokaz se navodi da je sa ukidanjem kanjičara počelo i ukidanje turskog carstva.

Avatar GRDASIC
GRDASIC
06:42 28.09.2019.

U svakom slučaju turcima je dosta Sultana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije