Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštra reakcija turskog predsjednika

Erdogan zaprijetio Grčkoj: Kada izgubimo strpljenje svašta se može dogoditi

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters during a ceremony in Istanbul
Foto: UMIT BEKTAS
1/2
06.09.2022.
u 17:20

Odnosi Grčke i Turske su posljednjih desetak godina u stanju stalne narušenosti, a 2020. su eskalirali do granice vojnog sukoba kada su obje države poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovno je u utorak zaprijetio Grčkoj vojnim odgovorom u slučaju da se nastave provokacije kao što su se nedavno turski vojni zrakoplovi našli na meti protuzrakoplovnog naoružanja dok su letjeli iznad spornoga otočja u Egejskome moru. 

"Ako imaju otoke i vojne baze te određene pretenzije koje su nelegalne i prijetnje su prema nama, mi ćemo jednoga dana izgubiti strpljenje. Kada ga izgubimo svašta se može dogoditi", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Sarajevu upitan o posljednjem prijeporu s Grčkom.

Sustavi protuzračne obrane S-300, koje koristi Grčka, bili su vrijeme preleta usmjereni na turske zrakoplove za vrijeme rutinskog leta iznad otočja u Egejskome moru. 

"Uznemiravanje naših zrakoplova s radarima nije korak koji je dobroćudan", dodao je.

Turska je 30. kolovoza proslavila državni praznik, Dan pobjede, koji se obilježava u znak sjećanja na turske snage koje su protjerale grčke vojne snage 1922. Ankara je podsjetila da su Egejski otoci predani u posjed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947., ali pod uvjetom da ih se ne naoružava.  

Odnosi Grčke i Turske su posljednjih desetak godina u stanju stalne narušenosti, a 2020. su eskalirali do granice vojnog sukoba kada su obje države poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja.

Erdogan je i početkom lipnja zaprijetio Grčkoj iz istih razloga, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice. Militarizacija grčkih otoka na istoku Egejskog mora zabranjena je prema sporazumu iz Lausanne iz 1923. i sporazumu iz Pariza 1947. Atena tvrdi da su grčki vojnici raspoređeni na tim otocima kako bi ih obranili od brodova koji im prilaze sa zapadne turske obale.

Komentara 4

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
17:44 06.09.2022.

Izgleda ko prišt koji puca od bijesa. Taype, smiri hormone.

TO
tomzag
17:33 06.09.2022.

Džepni sultan Sulejman izgleda

MR
Mrkonja
17:29 06.09.2022.

Turcin moze samo da prijeti i nista vise. Rusi i Srbi ce da zastite pravoslavnu bracu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije