Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Želimo smrtnu kaznu'

Erdogan potvrdio da želi ponovno uvođenje smrtne kazne

Turski predsjednik Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.11.2016.
u 19:19

Eliminacija buntovničkog 'virusa' u državi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je potvrdio u petak da će proglasiti uspostavu smrtne kazne ako ju parlament izglasa, bez obzira na upozorenja Europske unije koja tu mjeru drži nepomirljivom s pristupom EU.

U odgovoru masi koja je skandirala "Želimo smrtnu kaznu", Erdogan je u Istanbulu rekao da će ju potvrditi ako ju izglasa parlament.

Nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja, predsjednik Erdogan je spomenuo moguću uspostavu smrtne kazne kako bi se eliminirao buntovnički "virus" u državi, što je izazvalo gnjev EU.

Smrtna kazna je ukinuta 2004. u sklopu kandidature Ankare za ulazak u EU i njezino ponovno uvođenje bi predstavljalo završetak pristupnih pregovora. Odnosi EU i Ankare su napeti nakon neuspjelog državnog udara jer Bruxelles kritizira čistke koje provode turske vlasti protiv osumnjičenih za puč.

U tom kontekstu, Europski parlament je u četvrtak izglasao neobvezujuću rezoluciju kojom poziva na privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora Turske i EU-a, ocijenivši nerazmjernim represivne mjere koje poduzima turska vlada nakon neuspjelog puča.

Eurozastupnici su upozorili da bi ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj trebalo dovesti do službenog obustave pristupnog procesa. U odgovoru na taj tekst, koji Ankara odbacuje, predsjednik Erdogan je u petak zaprijetio  otvaranjem granica Turske kako bi pustio migrante u Europu. 

EU i Turska su u ožujku zaključili sporni ugovor o migrantima koji omogućuje smanjenje prolaska ilegalnih migranata prema Europi preko grčkih otoka u Egejskom moru.

>> Erdogan prijeti EU: 'Dobro me poslušajte. Ako učinite još korak, granice će se otvoriti, utuvite si to u glavu'

Ključne riječi

Komentara 4

LJ
LJU39
21:42 25.11.2016.

de uvedi ti i smrtnu kaznu to je ok al nemozes evropu ucjenjivat i to je ok..

SD
sdpesticid
00:57 26.11.2016.

zar usa nema isto smrtnu kaznu ( savezna država ohio, mislim da jeste ) ali eu i svi drugi većinom imaju vrlo dobre odnose s tom državom ? hoće li turska biti nova prekretnica za stvaranje novog ''berlinskog zida'' između zapada i istoka ? kako je krenulo, samo o usa ovisi hoće li turska napustiti nato a gosp. trump čini se nije za zaoštravanje odnosa s rusijom pa bi tu moglo biti svega. ostaje nam kriza s izbjeglicama - migrantima koju nam je ''napakirala'' njemačka i kvazi soc. liberali pa ne znam kojim putem misle zaustaviti tursku u njenim političkim nakanama.

MX
Mister X
19:55 25.11.2016.

Erdogan potvrdio da želi ponovno uvođenje smrtne kazne. da bi bio u rangu svjetskog glasa demokracije -poput Amerike ! Konačno za državni udar pokušaj ubojstva demokratski izabranog predsjednika i (njegove familije ) Te oružano teroristički napad na vojsku i policijuju gdje više stotina mrtvih bilo te preko 1000 ranjenih i matrijalna šteta preko 100 milijuna eura . Što su zaslužili ti ( ne troristi ne Kurdi ) nego prijatelji i sada njihovi prijatelji koji su ih poslali od svuda žele da ih spašavaju kritikom i ucijenom . Nije li tako ako realno gledamo !. Nema li svaka država napadnuta pravo da se brani i da sudi krivcima neprijateljima ? Amerikanaca je najmanje poginulo u ratu protiv njemaca a glavni su bili koji su im suduili . To funkcionira . A zašto ne bi to vrijedilo sada za NATO članicu Tursku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije