Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka premijera

Erdogan poručio Turcima: Ne dajte Nijemcima da vam uzmu dušu!

Merkel Erdogan
AFP
28.02.2011.
u 19:26

Pred svojim sunarodnjacima turski je premijer otvorio dušu i poslao neke oštre političke poruke koje se sigurno neće svidjeti njegovu domaćinu Angeli Merkel

Više od deset tisuća razdraganih Turaka mahalo je svojim nacionalnim zastavama i klicalo svojoj zemlji. Atmosfera u sportskoj dvorani bila je kao na koncertu neke globalne pop zvijezde, a neki su mladi ljudi i zaplakali od uzbuđenja što će uskoro na binu izići njihov idol. Govorili su u jedan glas: Turska je velika. A onda je na podij stao turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji je, bilježe kroničari, dočekan frenetičnim pljeskom.

Oštro po Europi

I sve bi bilo normalno i očekivano da se ovaj nedjeljni predizborni skup održavao u nekom gradu u Anatoliji, pa čak i u Istanbulu, a ne u  Düsseldorfu, u srcu Njemačke. Pred svojim sunarodnjacima turski je premijer otvorio dušu i poslao neke oštre političke poruke koje se sigurno neće svidjeti europskoj publici. Umjereni islamist Erdogan zauzeo se za integraciju, ali se protivi svakoj asimilaciji.

– Vi se trebate, naravno, integrirati u njemačko društvo, ali ja kažem ne asimilaciji. Vi ste dio Njemačke, ali i dio naše velike Turske – rekao je Erdogan, čiji je govor oduševljena publika često prekidala pljeskom. Publika je bila sastavljena od Turaka koji već desetljećima, pa čak i generacijama žive u Njemačkoj. Ondje živi oko tri milijuna Turaka koji su u tu zemlju, poput brojnih Hrvata, počeli dolaziti početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Njegove riječi pale su na plodno tlo jer su se neki sudionici skupa odmah požalili tamošnjim medijima kako ih Njemačka nikada nije prihvatila, ali da sada imaju čovjeka koji se brine za njih.

– On je naš spasitelj – rekla je jedna sudionica skupa.

– Ja sam ovdje jer vam želim pokazati da niste sami, rekao je Erdogan, poručivši sunarodnjacima da ne dopuštaju da ih itko krivo tretira. Ako se to i dogodi, on će doći i pomoći im.

Dolila ulje na vatru

Kritizirao je i svog domaćina Angelu Merkel koja je u više navrata ponavljala da se protivi ulasku Turske u EU, već je samo za privilegirano partnerstvo s najvećom europskom muslimanskom državom. Ulje na vatru dolila je kad je početkom ove godine izjavila da je projekt multikulturnog društva u Europi propao, što su ponovili i drugi europski državnici. Erdogan se požalio svojim sunarodnjacima da nijedna zemlja koje se željela priključiti Europskoj uniji nije nailazila na otpore i prepreke kao Turska. Pozvao je Angelu Merkel da omekša svoj tvrd stav prema Turskoj. Poslao je i jasnu poruku muslimanskim vjernicima.

– Prema islamofobiji bi se trebalo odnositi jednako kao prema antisemitizmu, rekao je.

Skup je završio u općem oduševljenju, a zrakom su poletjele i crveno-bijele konfete (boja turske zastave). Jedna sudionica skupa bila je toliko dirnuta da je počela plakati.

– Ne trebam ići na ljetne praznike u Tursku. U svojem srcu upravo sam nekoliko sati bila u Anatoliji.

A skup je, podsjetimo, održan u Düsseldorfu, u srcu Njemačke.

Ključne riječi

Komentara 278

AU
autoritet
23:30 28.02.2011.

Useljavanje muslimana u Europu treba potpuno zaustaviti - a one neasimilirane odmah vratiti natrag u špilje iz kojih su došli!

OB
-obrisani-
20:37 28.02.2011.

u koju osobu ?

OB
-obrisani-
23:23 28.02.2011.

evo njemačke inačice članka: http://www.welt.de/politik/deutschland/article12658307/Erdogan-warnt-vor-Islamophobie-in-Deutschland.html

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije