Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska

Erdogan: Nema predaha u turskom ratu protiv kurdskih militanata

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
31.12.2015.
u 15:11

"Naše snage sigurnosti nastavljaju svaki komadić čistiti od terorista u planinama i gradovima i tako ćemo nastaviti", rekao je Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da neće biti predaha u vojnoj kampanji u kojoj je ubijeno više od 3000 militanata, uglavnom Kurda u 2015., jednoj od najsmrtonosnijoj godina u tri desetljeća dugoj pobuni Kurda. 

Turska ima "sredstava i odlučnosti" nastaviti borbu protiv Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja je 1984. počela oružanu borbu za veću autonomiju jugoistoka Turske pretežito nastanjenog Kurdima.

"Naše snage sigurnosti nastavljaju svaki komadić čistiti od terorista u planinama i gradovima i tako ćemo nastaviti", rekao je Erdogan o PKK-u. 

Turska je u srpnju počela "sinhroniziran rat protiv terora" usmjeren na sunitsku ekstremističku skupinu, takozvanu Islamsku državu u Siriji i kurdske militante u svojoj zemlji. No njezini su napori uglavnom usredotočeni na borbu protiv PKK, podsjeća agencija Reuters. 

Erdogan je rekao da je turska vojska ubila 3100 militanata u zemlji te izvan nje od početka 2015., koja je time među najsmrtonosnijima po broju ubijenih pobunjenika. Borbeni zrakoplovi tukli su logore PKK-a na jugoistoku Turske i preko granice u planinama sjevernog Iraka. Od početka pobune PKK-a borbe su se uglavnom vodile na selu, no u zadnje vrijeme sve više u urbanim područjima. Stanovnici gradova kao što su Cizre i Silopi koji su zadnjih tjedana bili mete vojnih operacija tvrde da su vojnici neselektivno tukli civilna područja. 

U dijelu govora posvećenom sporu sa službenim Bagdadom koji prosvjeduje protiv upada turskih vojnika na sjever Iraka, Erdogan je objasnio da Turska nema teritorijalnih pretenzija prema Iraku. 

U srijedu je iračka vlada optužila Tursku da ne poštuje sporazum o povlačenju svojih vojnika, a ministar vanjskih poslova rekao je da će Irak, bude li prisiljen, i vojno odgovoriti na tursko kršenje iračkog suvereniteta. 

"Samo želimo da (irački) narod, koji nam je bratski blizak povijesno i kulturno živi u miru i sigurnosti", reako je Erdogan.

>> Erdogan tvrdi da ima dokaze o umiješanosti Rusije u trgovinu naftom s IS-om

Komentara 8

Avatar kravata
kravata
17:00 31.12.2015.

Imali smo srecu da se to nama nije dogodilo. U zadnji 100 godina imali smo 4 znacajna hrvata trojica se borila za samostalnu hrvatsku a 1 za hrvatsku u savezu sa drugim narodima. Prvi je ubijen u beogradu Stipe Radic,, drugi je A. Pavelic koji je da bi dobio drzavu NDH morao dao dalmaciju. Treci je bio tito koji zelio bit predsjednik vise naroda a da bi postao dao hrvatske teritorij u druge republike koje su danas druge drzave. Cetvti Tudman koji je bio na izvoru zla i poznavao politiku tih titovih naroda stao na vrijeme na obranu i obranio ostatak hrvatske koja je posle svakog rata bila sve manja. Neki pogrdno mrtvog vrijdaju i osuduju da je obogatio svoju familiju ako je uz puno njih ali on je kao politicar navise zasluzio.

HH
helgin@hogar
11:00 01.01.2016.

erdogan zelim ti kraj...kakav god...

ZH
zlatko.harapin53
11:37 01.01.2016.

Za čovječanstvo bi bilo korisnije kada bi gospodin Erdogan takav stav imao prema ideolozima i financijerima Islamske države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije