Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Epidemiologinja pojasnila zašto imamo porast broja zaraženih

Svakim danom sve više zaraženih covidom, u zadnja 24 sata 1087 osoba oboljelo
Marko Lukunic/PIXSELL
01.07.2022.
u 11:08

Istaknula je kako je najveći problem u tome što omikron izbjegava imunitet pa se mogu zaraziti i oni koji su se cijepili i oni koji su preboljeli COVID-19

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Iva Pem Novosel u Novom danu komentirala je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i porast broja zaraženih.

"S obzirom na to da su se pojavile dvije nove varijante omikrona, B4 i B5, koje su u Europi već i prevladale, a poznato je da su zaraznije, onda zapravo i ne čudi taj porast”, istaknula je, dodavši kako smo se svi nadali mirnom ljetu.

Istaknula je kako je najveći problem u tome što omikron izbjegava imunitet pa se mogu zaraziti i oni koji su se cijepili i oni koji su preboljeli COVID-19. No cijepljenje ipak nije beskorisno jer, kako kaže Pem Novosel, “osobe koje su docijepljene, ako se i zaraze novom varijantom, klinička slika je neusporedivo blaža". Ističe i da je za omikron od početka vidljivo da uzrokuje blaže kliničke slike.

Dodaje da kombinacija cijepljenja i preboljenja daje prilično dobru zaštitu.

Iako nisu obavezne, Pem Novosel smatra kako bismo i dalje trebali nositi maske u napučenom javnom prijevozu te, naravno, u zdravstvenom sustavu, prenosi N1.

U četvrtak je u Hrvatskoj zabilježeno 1148 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj  ukupno 5261, a umrlo je pet osoba.

Komentara 8

Avatar @promatrač
@promatrač
11:44 01.07.2022.

Kao što sam već pisao, najkasnije na jesen će se pojaviti "super varijanta", koja će nastati(nastaje) kod i kroz cijepljene osobe. Dok će kod necijepljenih takva varijanta možda u najgorem slučaju, prouzrokovati lakše simptome bolesti, kod cijepljenih osoba nažalost će to proizvesti vrlo teške posljedice. Možete više pročitati na blogu od DR. GEERT VANDEN BOSSCHE.

PU
paul-umpe
11:17 01.07.2022.

opet nas skolujete.mene necete.razbojnici

SK
Skate
11:58 01.07.2022.

Neće ici razbojnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije