Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMIRUJE SE ČETVRTI VAL

Epidemiologinja: Kod mladih je zanemariv postotak umrlih. Stariji od 65 čine 15% oboljelih, a 90% umrlih

Goranka Petrović
Slavko Midzor/PIXSELL
30.11.2021.
u 23:13

Kazala je i da zaraženi omikronom imaju blaže simptome, ali da ima dosta i asimptomatskih slučajeva

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović poručila je da vjeruje da idemo ka smirivanju četvrtog vala pandemija Covid-19. Gostujući u RTL Direktu, otkrila je da ih trenutno brine visoki udio pozitivnih, ali da se i on smanjuje.

"Mislim da bi mogli reći da smo postigli plato, ali još uvijek nismo onaj silazni trend uspostavili što nam je cilj. Ono što nas malo muči je visoki udio pozitivnih, 32 posto pozitivnih, ali on se isto smanjuje. Vjerujem da idemo ka smirivanju vala. Problem su i dalje bolnice, kapaciteti koji su opterećeni, 70 posto kreveta i jedinica intenzivnog liječenja te broj umrlih s kojim ćemo se morati suočavati. izazov su blagdani, zima koja nas tjera u zatvorene prostore i druženje te novi soj koji je puno zarazniji i o kojem moramo voditi računa", kazala je Petrović.

Komentirala je i ima li taj pad veze sa sve većim brojem cijepljenih. 

"Mislim da je to kombinacija više okolnosti. Epidemija inače ima uzlazni dio pa plato, pa silazni, a u biti definirana je pomakom osjetljive populacije u imunozaštićenu, što se može dogoditi prebolijevanjem ili cijepljenjem. Virus počinje nailaziti na barijeru koju stvaraju ti koji su prokuženi ili cijepljeni i ne može se tako lijepo udomiti", kazala je. 

S obzirom da je sve više mladih zaraženo, Petrović je odgovorila znači li to da su starije rizičnije skupine sigurne. 

"Naše starije dobne skupine, 65 plus, jesu procijepljeni oko 70 posto, ali to nije dovoljno. Pretpostavljam i da su starije osobe pažljivije, nose masku i drže distancu jer u svjesni rizika od korone, dok su mlađi u većoj interakciji, manje misle o koroni jer smatraju da su manje rizični, što u principu i jesu. Kad gledate starije od 65 oni čine 15 posto ukupnih oboljelih, ali čine 90 posto umrlih. Mlađi čine veliki dio oboljelih, ali zanemarivi postotak umrlih, manji od 0,5 posto, i manje i to su mlađi koji su imali komorbiditete, bili su rizična skupina", kazala je. 

Petrović je kazala i da se u Hrvatskoj ne razmatra obavezno cijepljenje. 

Govoreći o novom soju, kazala je: "Mogu reći da je omikron toliko načičkan mutacijama kao božićno drvce. Mi nemamo puno informacija. Ono što je izvjesno je da se radi o puno zaraznijem virusu jer ima puno više mutacija, njih 50 za razliku od alfe koja ima 23, a delta ima 17 mutacija. Od tih 50 njih 30 u tom spike proteinu koji je važan za širenje i inficiranje stanica i za imunost", kazala je.

Kazala je i da zaraženi omikronom imaju blaže simptome, ali da ima dosta i asimptomatskih slučajeva. Pojasnila je i da je došlo do pogrešne interpretacije da je omikron nastao u kombinaciji delta soja i HIV-a. 

"Nije došlo do rekombinacija između ta dva virusa. Moguće je da je u HIV pozitivnoj osobi virus imao puno više prostora da se umnožava", kazala je. 

Petrović je komentirala i tvrdnje antivaksera kako virus mutiraju kod cijepljenih, poručivši da  varijante koje izazivaju zabrinutost dolaze iz područja gdje je niska procijepljenost.

Na kraju je prokomentirala i kritike onih koji su preboljeli koronu i bune se da ih se ne uzima u obzir jer im COVID potvrde kraće traju, a neki ističu i da im se broj antitijela s vremenom povećao. 

"Ovo što kažu pokazuju rezultati istraživanja. Moramo naučiti o tome koliko imunost traje. Vidjet ćemo kakve će mjere trebati se poduzeti", zaključila je Petrović.
 

Komentara 26

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
23:29 30.11.2021.

Ursula je rekla "Booster Booster Booster "

DU
Deleted user
23:24 30.11.2021.

Cijepljenje izaziva mutacije virusa.Iako je varijanta omicron do sada pronadjena SAMO kod potpuno vakcinisanih ljudi,okriviti ce nevakcinisane za njeno porijeklo. Virusi (a i bakterije) se brane i mutiraju.Na antibiotik mozes postati rezistentan. Tako su nas godinama ucili.Sa virusima je isto.Daa je bilo manje cijepljenja (koje nazalost definitivno nepomaze) bili bi u boljoj situaciji.Kovid potvrde su legalizacija genocida.

SE
sevenofnine
00:10 01.12.2021.

wow, sve više članaka koji idu u prilog ne cijepljenju mladih. Nek mi sad netko kaže da moram cijepit djecu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije