Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.11.2021. u 08:55

Ako cjepivo i mjere pomažu u borbi protiv virusa, vlast mora moći zaštititi odgovorne građane od neodgovornih

Epidemijom koja nesmetano divlja u Hrvatskoj i koja je liječnike i bolnice zatrpala pretežno necijepljenim građanima, zbog čega će morati zalupiti vrata svim nehitnim cijepljenima, a kronično bolesnima, ne može se upravljati samo apeliranjem na osobnu odgovornost, pozivanjem na cijepljenje i držanje mjera.

To može funkcionirati u uređenim državama poput Danske u kojoj se cijepilo više od 80% građana pa žive normalnim životom, a ne u neuređenim društvima poput našeg. Eksplozija zaraženih posljedica je ignoriranja temeljnih postulata na kojima jedno društvo počiva i opstaje, a to su jasna društvena pravila za sve i izricanje sankcija za njihovo kršenje.

Epidemija je samo prokazala da nemamo ni većinu odgovornih građana ni odgovorne vlasti na svim razinama društva. Cijenu su životom platila 9364 građana i platit će je nove žrtve COVID-19 i građani s drugim bolestima kojima će biti uskraćena skrb jer je sustav zagušen pacijentima koji nisu imali povjerenja u dostignuća medicine i znanosti, koliko god nisu savršena.

Cijenu će platiti i djeca gubljenjem ritma uobičajenog života zato što se njihovi roditelji, djedovi i bake nisu cijepili jer su potpali pod utjecaj onih koji su relativizirali opasnost od virusa, važnost mjera ili širili teorije zavjere. Mi koji se ubrajamo u sedam najstarijih nacija svijeta i koji smo na začelju EU po lošem zdravlju posljednji si možemo priuštiti lakonski odnos prema COVID-19 osim ako se nismo odlučili za “prirodnu selekciju” starijih i ranjivih.

Kad premijer u danu s rekordnih 6310 zaraženih izjavi da necijepljeni određuju dinamiku četvrtog vala, makar i s najboljom namjerom, je li svjestan da je to isto kao da je izgovorio da dinamiku smrti na cestama određuju vozači i nastavio apelirati na njih da se drže propisa? Pa gdje bismo došli ako bi jedina mjera protiv neodgovornih vozača bili apeli!?

Ako cjepivo i mjere pomažu u borbi protiv virusa, vlast mora naći mehanizme kako zaštititi odgovorne građane od neodgovornih i privoljeti više ljudi na cijepljenje raznim ograničenjima, ako se već od Hrvata ne može očekivati da budu Danci. One koji se ne žele cijepiti treba natjerati da se striktno drže mjera ili u protivnom sankcionirati.

Za Alberta Camusa “čovjek je jedino stvorenje koje odbija da bude ono što jest”, no društvo ga može natjerati da čovjekom bude.

Komentara 15

DL
dvanaest_legija
09:07 05.11.2021.

Širitelje panike i zagovaratelje kovid kulta treba oštro kazniti!

GO
goran2hr
09:13 05.11.2021.

A logike?! Pa "odgovorni" građani su već zaštićeni - cijepili su se. Misli li novinarka kako to cjepivo ništa ne valja, pa "odgovorne " građane vlast mora dodatno zaštititi?

WT
WTF!
09:49 05.11.2021.

.....Za Alberta Camusa "čovjek je jedino stvorenje koje odbija da bude ono što jest",no društvo ga može natjerati da čovjekom bude....Citiram: " Veliki čovjek postavlja stroge zahtjeve na sebe;mali ih postavlja drugima - Konfucije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije