Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA U ŠKOLI

Epidemija zatvorila škola u Popovači, sumnjaju na norovirus

sisak, popovača, bolnica (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
Autori: Zlatko Putar, Zdravko Strižić, Sonja Hoffman
11.11.2011.
u 11:23

Sanitarna je inspekcija privremeno zatvorila školu koju pohađa gotovo 900 učenika, a zabranjeno je i okupljanje učenika.

U osnovnoj školi u Popovači zbog epidemije za sada nepoznata uzroka jutros nije bilo nastave. Prvi simptomi oboljenja, povraćanje, bolovi u trbuhu i slabost, pojavili su se još u četvrtak, kada je 70 učenika poslano kući, a oboljelo je i više nastavnika. U petak ujutro od oko 400 učenika u školi, nije se pojavilo njih tristotinjak. U bolnici u Sisku i Zagrebu završilo je 18 učenika.

Dezinfekcija škole

– Donijeli smo odluku o zatvaranju škole, a u tijeku su postupci koji će otkriti zbog čega je došlo do epidemije. U nedjelju će u školu doći stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo, koji će školu dezinficirati. Nastava bi se mogla početi normalno odvijati u ponedjeljak, bude li se većina učenika oporavila – kazala je dr. Marija Starčević, spec. epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručuje da će se rezultati bakterioloških analiza znati za 48 sati, no ako je uzročnik epidemije virus, znat će se koji je tek za oko dva tjedna.

– Nemamo informacija da se epidemija širi izvan škole, no važno je spomenuti i da je simptome bolesti prijavilo i nekoliko braće i sestara oboljelih učenika – rekao je dr. Bernard Kaić iz službe za epidemiologiju HZJZ-a. Dodao je i da je, s obzirom na to da većina oboljelih nema visoku temperaturu, manje vjerojatno da je uzročnik epidemije bakterija.

- Prvi simptomi ukazuju na norovirus, a bolest nema tešku kliničku sliku. Djeca se osjećaju loše jer je uz proljev prisutno i povraćanje, no brzo se oporavljaju – istaknuo je dr. Kaić. Pojasnio je da je moguće i da se radi o trovanju hranom, što znači da nakon zatvaranja škole broj oboljelih ne bi trebao rasti.

Ravnatelj škole Stanislav Kos otprije je u bolnici zbog zdravstvenih teškoća, ali nisu povezane s epidemijom, a ostali zaposlenici nisu željeli dati izjave. Od nekoliko oboljelih učenika uspjeli smo doznati da ih je u kratkom vremenu puno poslano kući.

Poslani kućama

Učenik šestog razreda iz Popovače kazao nam je kako je prijatelja iz razreda na prvom jutarnjem satu počeo boljeti trbuh. Ubrzo je dva puta povraćao. Povraćalo je još nekoliko učenika, a i njega je, kaže, prvo malo boljela glava pa zatim trbuh. Kući su ga poslali nakon što je povraćao. U sedmom razredu povraćalo je dvoje učenika, otkrio nam je jedan od polaznika. Njega je u školi bolio trbuh, a počeo je povraćati kad je već došao kući. Ubrzo je dobio i proljev. U ambulanti u Popovači od liječnika smo doznali kako se javilo više djece s istim simptomima.

– Imam dva učenika, Igor ide u peti razred u školu u Popovači, a Fran pohađa četvrti razred Područne škole Stružec. Prvo je obolio Igor, a zatim i Fran. Kupili smo lijek protiv povraćanja i dehidracije i dečki se pomalo oporavljaju, više ne povraćaju i nemaju proljev – kazala nam je Mirela Kosić iz Strušca. U četvrtak, nakon prvih simptoma zaraze među 143 učenika Osnovne škole u Popovači, njih 14 hospitalizirano je na Odjelu za infektivne bolesti, a četiri lakše oboljela na pedijatrijskom odjelu Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku. Učenici se osjećaju dobro i nekoliko ih je već pušteno na kućnu njegu. U petak je u dnevnoj bolnici na zaraznom odjelu ostalo 11 učenika.

– Većina učenika napušta bolnicu, a oni kojima će biti potrebno bolničko liječenje bit će zadržani. Simptomi zaraze kod svih su bili povraćanje i proljev, a neki od njih imali su i temperaturu. Uzroke stolice uputili smo na bakteriološku i virusnu analizu u laboratorij Zavoda za javno zdravstvo. Iako se o uzrocima zaraze još ne može govoriti, očito se radi o jednom izvoru jer je među zaraženima samo populacija učenika osnovne škole – rekao je voditelj Odjela za infektivne bolesti dr. Davor Jelaska. Budući da bakteriološka analiza traje tri dana, prvi će se pouzdani rezultati znati tijekom vikenda. Školu koju pohađa gotovo 900 učenika zatvorila je sanitarna inspekcija, a zabranjeno je i okupljanje djece. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uputilo je sanitarnog inspektora u timu s epidemiologom radi utvrđivanja izvora zaraze. Uzeti su uzorci hrane, vode te stolice oboljelih. Prve rezultate analize mogućeg virusnog uzroka u uzorcima vode očekuju se potkraj dana, a preostali rezultati u roku tri dana.

– U kontaktu smo s ravnateljima zdravstvenih ustanova koje pružaju liječničku pomoć djeci te zasad nema opasnosti od trajnijeg narušavanja zdravlja djece - poručuju iz MZSS-a.

Ključne riječi

Komentara 11

CH
chemica
12:46 11.11.2011.

Ako ta škola ima osiguranu prehranu učenika, onda je valjda jasno u kojem grmu leži zec. Tako su se i u mojoj školi potrovali, a mali \"izlet\" u Zaraznu su izbjegli samo malobrojni sretnici. Oni kojima se ta školska menza već otprije učinila \"sumnjivom\". Kuharica miješa hranu RUKOM. Sine, a zašto ti više ne jedeš u školi? Zato, mama, ZATO. Ima svega na ovom svijetu.

NJ
Njamanjam
15:57 11.11.2011.

Tko je prdnuo? Nisam!

DE
deus ex machina
12:27 11.11.2011.

MOGUĆI IZVOR ZARAZE 1 A da nisovi iz HDZ-a u zadnje vrijeme tu kaj svečano \"otvarali\" ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije