Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EP: Za članstvo u EU BiH mora osnažiti središnju državu

Ustav mora središnjoj državi “pružiti ovlasti da djeluje kao članica EU, da uspostavlja i održava djelujući jedinstveni gospodarski prostor, promiče gospodarsku i društvenu koheziju, te predstavlja i brani interese zemlje u inozemstvu”.
01. lipnja 2010. u 17:12 1 komentara 11 prikaza
eu parlament
Foto: Arhiva VL

Vanjskopolitički odbor (AFET) Europskoga parlamenta je, prihvativši u utorak nacrt rezolucije o Bosni i Hercegovini što ga je sastavila EP-ova izvjestiteljica o toj zemlji Doris Pack, izrazio “nezadovoljstvo ograničenim napretkom koji je BiH postigla kao moguća kandidatska zemlja za članstvo u Europskoj uniji”. AFET također “s rastućom zabrinutošću bilježi nepostojano političko ozračje i izostanak zajedničke vizije obaju entiteta”, te “osuđuje uporabu zapaljiva jezika koji potkopava postupak međuetničkoga pomirenja i djelovanje državnih ustroja”. Političke vođe “potiče da se suzdrže razdvajajuće nacionalističke retorike”, te “postignu trajne sporazume koji će osposobiti ustanove BiH za uključenje u EU”.

Odbornici su “snažno poduprli” visokoga predstavnika Valentina Intzka, a naglasili su i važnost ukidanja schengenskih viza za građane BiH, što je Europska komisija predložila, a očekuje se da će Vijeće EU ovoga mjeseca i potvrditi.

- Ustavna preobrazba BiH uvelike kasni i nema joj alternative – ustvrdila je izvjestiteljica Pack i zatražila od “svih političkih predstavnika u BiH da pokažu veći osjećaj za odgovornost”.

Ustavna preobrazba mora središnjoj državi “pružiti dostatne zakonodavne, proračunske, izvršne i pravosudne ovlasti da djeluje kao članica EU, da uspostavlja i održava djelujući jedinstveni gospodarski prostor, promiče gospodarsku i društvenu koheziju, te predstavlja i brani interese zemlje u inozemstvu”, naglašava AFET i podsjeća da “broj upravnih razina uključenih u upravljanje zemljom mora biti razmjeran novčanim izvorima BiH”.

U nacrtu se rezolucije također podsjeća da “svi građani moraju uživati jednaka prava kao konstutivni narodi, posve u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima”. Stoga treba prije listopadskih općih izbora “promijeniti odnosne ustavne i odredbe izbornoga zakona, kako se izbori ne bi proveli prema pravilima koja konvenciju krše”.

Suradnju s ICTY-jem naziva se “zadovoljavajućom” i “odgovarajućom”, ali se upozorava na “zastoje u suđenjima za oko 10.000 slučajeva ratnih zločina širom zemlje”. Glede borbe protiv korupcije upozorava se na “lošu usklađenost napora na državnoj razini”, te na “neučinkovitu istragu i progon korupcije koja prevladava u državnim ustrojima, javnoj nabavi, licenciranju tvrtka, zdravstvu, energetici i prijevozu”. Stoga se poziva na “bezodvlačnu uspostavu protukorupcijskoga tijela”.

- Širenje obrazovnih ustanova, uključivanje izbjeglica, borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava jedini je put k stvaranju postojana okvira za gospodarska ulaganja te stvaranje novih radnih mjesta i boljitka – rekla je Pack.

S AFET-a nacrt rezolucije upućuje se na konačnu potvrdu EP-ovu plenumu.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Ugo Kajvez:

    SSEUR .... Savez Sovjetskih Euro Unijskih Republika ........