Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije govorio istinu

EP će Matesu zamrznuti 1,8 milijuna eura i traži smjenu

neven mates
Žarko Bašić/PIXSELL
22.10.2013.
u 12:47

Amandmanima se predviđa da se tih 1,8 milijuna eura odmrzne nakon što se Neven Mates ponovno pojavi pred Odborom za proračunski nadzor EP-a i "objasni zašto je netočno informirao parlament"

Neven Mates, hrvatski član Revizorskog suda EU koji je na to mjesto izabran unatoč negativnom mišljenju Europskog parlamenta, i dalje je kontroverzan i neprihvatljiv za velik dio europskih zastupnika koji su predložili da se Revizorskom sudu suspendira 1,8 milijuna eura iz proračuna EU, koliko iznose troškovi Nevena Matesa i njegova ureda.

Nizozemski liberal Jan Mulder i njemačka pučanka Ingeborg Gräßle amandmanima na proračun EU za 2014. zatražili su da se suspendira 310.250 eura koliko bi, prema izračunu Muldera i Gräßle, iznosila plaća Nevena Matesa za 2014., te još 1,5 milijuna koliko, prema grubom izračunu, iznose troškovi Matesova ureda i svih suradnika koji u njemu rade. Amandmanima se predviđa da se tih 1,8 milijuna eura odmrzne nakon što se Neven Mates ponovno pojavi pred Odborom za proračunski nadzor EP-a i "objasni zašto je netočno informirao parlament".

Podsjetimo, Mates je u svibnju na saslušanju pred tim Odborom obećao da će povući svoju kandidaturu u slučaju da ne dobije pozitivno mišljenje EP-a. Nakon što ga nije dobio, obećanje nije ispunio. Hrvatska Vlada, koja ga je predložila kao kandidata, nagovorila ga je da ne povlači kandidaturu, a Hrvatska je za takav potez dobila i podršku drugih zemalja članica EU koje su, glasujući u Vijeću, ipak izabrale Matesa za člana Revizorskog suda. Europski parlament u ovoj proceduri samo daje mišljenje koje nije obvezujuće, a Vijeće EU bira kandidata. No, u EP-u je ostao gorak osjećaj da su tu instituciju izigrali Mates, Hrvatska i Vijeće. Zbog toga je danas poslijepodne, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Europski parlament ponovno raspravljao o pitanju zašto je Vijeće odlučilo ignorirati negativno mišljenje EP-a o Matesu. To pitanje potaknulo je sedmero europskih parlamentaraca iz raznih političkih grupa, od kojih dvoje iz grupe socijaldemokrata kojima pripada i SDP.

Taj podatak kosi se s tumačenjem premijera Zorana Milanovića koji je u lipnju, komentirajući slučaj hrvatskog člana Revizorskog suda EU, protumačio da Mates nije dobio povjerenje EP-a zbog političkih igara europskih pučana, grupacije kojoj pripada i HDZ.

U današnjoj raspravi mnogi su europski zastupnici izravno optužili Matesa za laganje, a tu riječ "lagao je" upotrijebili su toliko puno puta, što je toliko neobično da je predsjedavajući primijetio kako u nekim parlamentima postoji pravilo da se druge kolege nikad ne može optužiti za laganje, odnosno da se ne koristi taj, već neki blaži izraz.

Među najoštrijima u raspravi o Matesu bila je o socijaldemokratska zastupnica Ines Ayala Sender.

- Taj gospodin je izrekao laž. Rekao je da će se povući a onda se nije povukao. Član Revizorskog suda EU je lagao ovom parlamentu i pismeno. Zato tražimo od Vijeća EU da povuče ovo imenovanje. To bi bilo najbolje za sve - rekla je španjolska zastupnica. Matesa je branio zastupnik Tonino Picula (SDP) koji je zaključio da Neven Mates već više od tri mjeseca radi kao konstruktivan član suda i da u dosadašnjem radu nije ničim doveo u pitanje svoju stručnost i znanje. S druge strane, njemačka pučanka Ingeborg Graessle upozorila je da je Mates uvjerio Europski parlament da nije dobar kandidat, a EP predstavlja 500 milijuna građana. - Vi ustvari govorite da vas nije briga što o tom kandidatu misle ljudi koje je izabralo 500 milijuna poreznih obveznika - rekla je Graessle.

Amandmani na proračun EU koji bi zamrznuli 1,8 milijuna eura za Nevena Matesa najvjerojatnije će biti prihvaćeni na glasovanju koje je predviđeno za srijedu jer su dio tzv. bloka, pa se o njima ne glasuje posebno, nego u paketu s čitavim proračunom.

 

>>Mates ipak imenovan kao hrvatski član Revizorskog suda EU

Komentara 1

AT
atomised
12:48 03.11.2013.

U nekoj normalnoj zemlji bi mediji premijera prozvali za odgovornost za još jednu sramotu nanasenu zemlji, ovaj put vezanu uz slanje osobe koju je EP odbio smatrajući je nestručnom za posao. Potom bi ga prozvali za izricanje "neistine" (inače, koja je razlika između "neistine" i laži?) kada je komentirao odluku odbora EP-a. I njegov odabranik Mates je lagao, a laž, ako već tako nije u Hrvatskoj, u Europi očito neće proći. I dobro da je tako. Ako već mi ovdje nismo u stanju neke stvari počistiti, radit će to za nas Europa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije