Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Srbiji

Enver Hoxhaj prvi kosovski ministar u Beogradu

Enver Hoxhaj
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
23.10.2014.
u 19:53

Dodao je kako je Kosovo spremno u sljedećih tri do pet godina razriješiti "sva nerazriješena pitanja između Kosova i Srbije" jer je Priština zainteresirana za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

– Prvi put sam u Srbiji nakon 25 godina. To je bilo više nego dugo putovanje. Današnji posjet Srbiji je povijesni događaj jer to je prvi posjet ministra vanjskih poslova Kosova Srbiji gdje sudjeluje u regionalnoj konferenciji na ministarskoj razini. To pokazuje da su se odnosi u regiji promijenili – rekao je Enver Hoxhaj, kosovski ministar vanjskih poslova na konferenciji ministara koja se održava u Beogradu.

Dodao je kako je Kosovo spremno u sljedećih tri do pet godina razriješiti "sva nerazriješena pitanja između Kosova i Srbije" jer je Priština zainteresirana za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a to će biti, kako je najavio, nakon formiranja nove kosovske vlade.

Drži kako bi sporazum trebali potpisati prije nego Srbija uđe u EU. Punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije "možemo imati kada obje države potpišu sporazum koji će dozvoliti Kosovu da bude članica UN-a i koji će rezultirati uspostavljanjem diplomatskih odnosa", pojasnio je Hoxhaj i ocijenio kako je potreban i "proces pomirenja" dvaju društava.

Prema njemu, dijalog Beograda i Prištine je "dobar primjer za dobru transformaciju u odnosima Srbije i Kosova". – U tom smislu, moj posjet je najbolji primjer koliko su se odnosi dvije zemlje promijenili – rekao je kosovski šef diplomacije. U povodu najave prijema Kosova u Međunarodni olimpijski komitet, Hoxhaj je rekao kako je to "samo korak u smjeru suvereniteta" Kosova i da je to važno za građane Kosova, ali i "za bolje razumijevanje među svim građanima na Zapadnom Balkanu".

>> Hoxhaj: Srbija ne smije ući u EU prije Kosova

Ključne riječi

Komentara 5

ST
Stipeprof
05:02 24.10.2014.

Rinas, ne autonomije, nego međunarodno priznate države.

DU
Deleted user
05:31 24.10.2014.

Sa svim naporima treba podrzati republiku Kosovo to je mlada drzava I zna se da svaki pocetak je tezak.

Avatar CptRinas
CptRinas
20:07 23.10.2014.

Valjda je normalno da zvanicnik lokalne autonomije ide u svoju prijestolnicu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije