Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Energetski lanser će "usisati" onečišćenje nad Sl. Brodom

Inovator Ivan Jakobović ideju je dobio vidjevši kako su Kinezi kontrolirali vrijeme za Olimpijade.
20. svibnja 2010. u 09:20 13 komentara 152 prikaza
jakobović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Zagađenje benzenom i sumporom koje se iz bosanskobrodske rafinerije svakodnevno nadvija nad Slavonskim Brodom uskoro bi moglo biti riješeno! Neće za to biti zaslužan grad, županija ili resorno Ministarstvo zaštite okoliša, već poznati slavonskobrodski inovator Ivan Jakobović, koji je jučer u radionici Industrijsko-obrtničke škole predstavio orgonski lanser, uređaj kojim je moguće utjecati na atmosferu i štetne tvari odvoditi iz okoliša.

Belgijski vitez

– Orgon je energija nastala iz vode, a poznata je među znanstvenicima još od tridesetih godina prošla stoljeća. Uz pomoć lansera koji u nebo ispaljuje orgonsku energiju na širokom je području moguće podići atmosferski tlak koji "usisava" onečišćenje i odvodi ga u visine na kojima je potpuno bezopasan za ljude – kaže Jakobović, koji je za svoje inovacije dobio pregršt zlatnih medalja i što je prije godinu dana Belgija proglasila vitezom, a nedavno je nastupio i na prestižnom TEDex-u u Zagrebu.

Za njegove inovacije iz područja zaštite okoliša otimala se američka autoindustrija, a za postrojenja za proizvodnju biodizela i biolina zainteresirani su investitori s nekoliko kontinenata. Na orgonskom lanseru u tajnosti je počeo rad još prije nekoliko mjeseci, a ideju je dobio od Kineza koji su sličnim uređajem kontrolirali vremenske prilike nad Pekingom u vrijeme otvaranja Olimpijskih igara. Ipak, Jakobovićev lanser sa 16 cijevi najveći je uređaj te vrste na svijetu.

Kontrolira atmosferu

– Svaki plin, pa i otpadni plinovi iz rafinerije nastoje se podići što je moguće više u zrak, no kada je tlak u atmosferi nizak, plinovi se nalaze ispod oblaka te se nadviju nad grad. U tom trenutku orgonski lanser ispucava energiju u nebo, podiže atmosferski tlak, a štetni plinovi iz rafinerije odlaze uvis kao da su povučeni dimnjakom – kaže Jakobović, koji orgonski lanser uskoro prevozi u Donju Bebrinu nedaleko od Slavonskog Broda odakle će kontrolirati atmosferu i vrijeme nad Slavonskim Brodom i okolinom.

Za vatromet imali novca, ali ne i za ova

Za vatromet imali novca, ali ne i za ovakav projekt
 Iako ima neosporne referencije, jedan od najpoznatijih hrvatskih inovatora nije naišao na razumijevanje lokalnih vlasti. – Kada sam počinjao projekt, tražio sam da mi pomognu u realizaciji, ali su me i gradonačelnik i župan ismijali. Nije bio problem izdvojiti 300 tisuća kuna za vatromet nad Brodom, ali za ovakav projekt nitko nije imao razumijevanja. Tada sam rekao da ću lanser načiniti i bez njihove pomoći – kaže Jakobović, kojemu su za predstavljanja uređaja vidno pocrvenjeli političari jučer obećali pomoć.

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • promjena2:

    Ivan Jakobovicu je samo cestitati u svemu ako bi njegov stroj mogao ocistiti najprije Hrvatski sabor od lopuzina i \"jugojanjicarsku mafiju\" koja se ponosi sa VELEIZDAJNICIMA HRVATSKI INTERESA, da usisa u smece \"jugojanjicarsku mafiju\" i njenog ravnatelja mesica i uzasnog ... prikaži još!g najveceg lopova u HRVATSKOJ VELEIZDAJNIKA josipovica.

  • soso:

    svaka čast več dugo nisam pročitao ovako veliku glupost nemam riječi.naslov ovoga članka trebao je biti spasitelj

  • bubica marica:

    predobro, a sve troškove naplatit od četnika preko Save koji proizvode smrad...