Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuski zadnji adut:

Oženio se svojom 20 godina starijom profesoricom

French Economy Minister Emmanuel Macron gestures as he speaks during the questions to the government session at the National Assembly in Paris February 3, 2015.  REUTERS/Charles Platiau   (FRANCE - Tags: POLITICS)
Foto: REUTERS/Charles Platiau
1/2
08.04.2015.
u 14:13

Oženio se svojom 20 godina starijom profesoricom

Iako joj je gospodarstvo jedno od četiri najveća u Europskoj uniji, Francuska već godinama pleše na žici recesije te je samo pitanje trenutka kada bi se mogla naći u visokorizičnoj skupini zemalja poput Italije, Španjolske ili Portugala. Upravo stoga François Hollande, jedan od najnepopularnijih francuskih predsjednika u povijesti, čija je potpora među biračima na rekordno niskoj razini, izvlači posljednje adute iz rukava kako bi spasio situaciju i stvorio si barem kakve-takve izglede na budućim izborima. Posljednji i vjerojatno jedini adut koji mu je preostao zove se Emmanuel "Manu" Marcon.

Sa 37 godina Marcon je najmlađi ministar gospodarstva u jednoj od zemalja eurozone, a zadatak koji si je postavio nije nimalo jednostavan.

Izbjegava parlament

Hollandeov izabranik u ključnom resoru morat će što prije osmisliti niz reformi čiji su ciljevi smanjenje nezaposlenosti, javnog duga, ali i uklanjanje prepreka za ulagače. Ovo posljednje bit će posebno složeno jer se zna da Francuska ima najveću prosječnu cijenu rada u eurozoni od 34,6 eura po satu, ali i dvaput veću nezaposlenost nego Njemačka.

Tu je i činjenica da radnici u francuskim tvrtkama s više od 49 zaposlenika imaju posebna upravljačka prava, a ulagačima koji bi trebali uložiti svoj novac u razvoj tvrtke nikako se ne sviđa da o poslovnoj politici odlučuju zaposlenici. Marcon je već najavio neke promjene, a kako bi ih realizirao, iskoristit će posebnu mogućnost da stupe na snagu bez glasovanja u parlamentu u kojem većinu imaju socijalisti i koji mu to najvjerojatnije ne bi dopustili.

– Moramo brže ići u strukturne reforme, a sada samo redefiniramo radnička prava i utjecaj sindikata na razumnu mjeru – ustvrdio je Marcon. Mlada nada francuske politike, kako Marcona nazivaju, i na primjeru svog privatnog života dokazao se kao čovjek koji "misli izvan okvira" i ne preza od odvažnih rješenja. Naime, donedavno je Marcon pažljivo krio svoj privatni život, a potom se doznalo da je u sretnom braku s Brigitte Trogneux, svojom 20 godina starijom nastavnicom iz gimnazije.

Još dok je bio srednjoškolac očarao ju je pjesmama koje je pisao, do te mjere da ga je pozvala da se useli k njoj. Žive s Brigittinih troje djece iz prvog braka i s njenih šest unuka.

Mozart iz Elizejske palače

Marcon je magistrirao filozofiju s temom Machiavellija, a kao investicijski bankar zaradio je milijune eura. Briljantno svira klavir i nazivaju ga i Mozartom iz Elizejske palače.

– Najprije moramo prestati optuživati Europu za sve loše što se događa. A za to su nam nužni zajednički projekti. Ovu ideju dijelimo s njemačkim vicekancelarom Sigmarom Gabrielom. Nužan nam je zajednički fond iz kojega bismo financirali zajedničke projekte, inovacije i start-upove: kada bismo imali tisuću zajedničkih start-upova, to bi bila sjajna vijest – kazao je Macron u intervjuu za Bild am Sonntag ističući da se Francuzi i on osobno dive kancelarki Angeli Merkel jer je "velika žena".

>> Nijemci: Merkel je zbog nafte i plina ugrozila proizvodnju piva

Komentara 9

MA
marsovac
16:01 08.04.2015.

ozbiljna tema, a naslov clanka samo za........boze moj koje novinarstvo.

RU
ruger
18:48 08.04.2015.

Stara koka,dobra juha.

SP
spenic60
17:35 08.04.2015.

Hahaha,prekrasno, milijarder, a jos u braku sa bakom koja mu je bila profsorica ? Mozda mu je ona prepisala te milijarde da bude sa njom , to bi bila ljepsa opcija kada je vec razlika 20 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije