Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na tronu

Jaše, puca, twitta i nadživjela je većinu svojih suvremenika

Elizabeta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.09.2015.
u 07:15

Elizabeta II. nadživjela je većinu premijera i vladara svog vremena, među kojima i Margaret Thatcher i Winstona Churchilla

Britanska kraljica Elizabeta II. sutra će i službeno postati najdugovječniji vladar na tronu britanske monarhije s vladajućim stažem od 63 godine i 217 dana, čime će srušiti dosadašnji rekord koji drži kraljica Viktorija.

O Elizabeti II. i njezinoj vladavini napisani su brojni tekstovi i službeni podaci više-manje dobro su poznati široj javnosti. No neke zanimljivosti o njezinu životu ipak su ostale u sjeni reflektora kojima su svakodnevno izloženi članovi kraljevske obitelji. Dugovječna vladarica Velike Britanije otpravila je tako za svoje vladavine čak trinaest britanskih premijera, među kojima su možda najpoznatiji Winston Churchill i Margaret Thatcher. Većinu od njih Elizabeta II. je i nadživjela.

Zanimljiv je podatak da je kraljica završila automehaničarski zanat, a sudjelovala je i kao pripadnica teritorijalne obrane u Drugom svjetskom ratu. Vrlo dobro gađa iz automatske puške, a na odmoru redovito jaše konja. Malo je poznato da je Elizabeta II. bila vjerojatno prva osoba u Velikoj Britaniji, a i šire, koja je poslala email dok internet još nije bio u široj uporabi i koristio se isključivo u vojne svrhe. Bilo je to 1976. godine. U skladu s tim, britanska kraljica ni danas ne bježi od modernih tehnologija, pa je tako nedavno postala aktivna na Twitteru, a ne bježi ni od selfija. Malo je poznato i da Elizabeta II. ne posjeduje putovnicu, jer su sve putovnice u Velikoj Britaniji izdane u njezino ime pa se smatra nepotrebnim da je izda sama sebi.

>> Kraljevska obitelj i Velika Britanija slave 800. obljetnicu Velike povelje slobode

>> Materijali o vezama s Hitlerom uništeni 1945.

Komentara 10

Avatar lola lola
lola lola
09:01 08.09.2015.

ta ne bude nikad otisla, kao vampir je, pa i njezina mamica je umrla oko stote godine....

DJ
djurex
07:53 08.09.2015.

Fina obitelj..nema spletke ni zlocina vecih razmjera po cijelom svijetu gdje oni nemaju svoj udio..

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
11:23 08.09.2015.

Ne mo'š se riješit gusara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije