Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELIZABETA II. KAO POGLAVARICA ENGLESKE CRKVE
Povratak na članak

Elizabeta II. kao poglavarica Engleske crkve: Papa pohvalio otpor tiraniji koja je iz društva htjela ukloniti Boga

Svu tu povijest naslijedila je i Elizabeta II. koja je, uz svoju kraljevsku, nosila i titulu „branitelja vjere i vrhovnog guvernera Engleske crkve", koji datira iz vladavine kralja Henrika VIII. Kao takva, imenovala je nadbiskupe, biskupe i dekane Engleske crkve i predsjedala otvaranjem njihovih općih sinoda. U tome duhu susretala se poglavarima ostalih crkava, pa tako i s papama. S papom Franjom susrela se prije osam godina u Vatikanu i provela u razgovoru više od pola sata.

Komentari 21

DU
Deleted user
13:17 11.09.2022.

"Najkraća definicija Engleske crkve bila bi da u svojoj tradiciji ujedinjuje katoličke elemente (u liturgiji i praktičnom dijelu religije te nauku o sakramentima) i protestantske elemente (ponajviše u teologiji)." Najkraća (i jedina) definicija Engleske crkve bila bi da je to heretična, šizmatična i otpadnička crkva, kao i sve jedna koja je nastala otpadom od jedine Kristove Crkve - Katoličke Crkve. Nema potribe za "uljepšavanjem". A ako se razlikujemo "ponajviše u teologiji", onda se, automatski, razlikujemo i u "nauku o sakramentima", te, posljedično, i "u liturgiji i praktičnom dijelu religije". Posebno se tu ističe sakrament Euharistije. Još je papa emeritus Benedikt XVI svojedobno rekao - Katolička Crkva ima sve elemente Kristove Crkve. Pravoslavne crkve imaju neke elemente Kristove Crkve. Protestantske crkve nemaju nikakve elemente Kristove Crkve.

VL
GI
gira
21:27 11.09.2022.

Komentirajući odnose između Velike Britanije i Hrvatske, Melchior Masina je napisao: Ne umanjujući pozitivnu stranu odnosa i veza Hrvatska-Ujedinjeno Kraljevstvo, koju ste ovdje opisali, nažalost, Englezi su se neprijateljski ponijeli prema Hrvatima u stvaranju prve Jugoslavije, u pomaganju č7tnika ii komunista za vrijeme drugog svjetskog rata, kod bombardiranja hrvatskih gradova i hrvatskih vojnih postrojbi 1944-45, u izručenju hrvatske vojske i civilnog stanovništva komunističkim Titovim krvni3ima i prešućivanju njihovih zločina, u pomaganju 6rpske agresije na Hrvatsku i muslimansko-bošnjačke kampanje na Hrvate u Bosni i Hercegovini (1991-95) i u perfidnom progonjenju hrvatskih generala na haškom tribunalu. Za sve ta zlo djela nitko nije odgovara, a onaj najzvjerskiji zločin izručenja hrvatske vojske i civila u Bleiburgu nazvali su podrugljivim imenom Operation Barnicle ( Operacija Čišćenje izm..eta).

VL
Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
12:46 11.09.2022.

Elizabeta II. kao poglavarica Engleske crkve: Papa pohvalio otpor tiraniji koja je iz društva htjela ukloniti Boga... da li je ovo crni humor. britanska kruna je počinila mnoge genocide širom sveta . Od 185 zemalja nije ratova samo sa 22 ratova samo sa 22 zemlje

VL
TE
Teig1
12:58 11.09.2022.

Kakva je to kraljevska obitelj koja mjenja svoje ime nakon 1917 godine, nije ponosna svoga identiteta?

VL
Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
12:50 11.09.2022.

Britanske kolonije traže nazad dragulje iz kraljičine krune: “Umjesto da vrate opljačkano, besramno se razmeću”Koh-i-Noor je jedan od najvećih brušenih dijamanata na svetu koji ima nešto više od 105 karata. Kažu da vredi između 140 i 400 miliona dolara, ali se takođe smatra neprocenjivim. Takođe je poznat kao jedan od najkontroverznijih dijamanata na svijetu. Iako se vjeruje da je prvi put pomenut prije više od 5.000 godina u sanskritskom pismu, dijamant je nazvan Siamantaka i kasnije je ko je zapravo imao vlasništvo nad njim samo nagađanje. Izvještava se da je bio u vlasništvu rajasa Malve do 1304. godine, a zatim i cara Delhija, Alaudina Hildžija. Nakon toga, narednih 300 godina od 1339. godine, ostaje u gradu Samarkandu. Koh-i-Noor je ostao u Indiji do 1849. godine, kada su britanske snage osvojile Pendžab i postao deo Britanske istočnoindijske kompanije. Zatim je vraćen u Britaniju i u julu 1850. dat kraljici Viktoriji.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.