Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESET GODINA POSLIJE

Elian oprostio svojim rođacima, ali otac nije

elian
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
01.07.2010.
u 20:00

16-godišnji Elian danas je član Komunističke partije na Kubi i polaznik srednje vojne škole.

U čast 16-godišnjeg mladića, učenika srednje vojne škole, a zapravo u političke svrhe, kubanski je režim u srijedu priredio velebnu svečanost s koje je poslana poruka svijetu: “Na Kubi je ljepše nego u Americi!”

Pogađate, glavna zvijezda priredbe, srednjoškolac koji je sjedio tik do predsjednika države Raula Castra, planetarno je poznati Elian Gonzales, dječak koji je prije točno deset godina – poslije niza nesreća i peripetija – vraćen kući. I tada je priređena proslava, jedino što je Elian bio deset godina mlađi, a pokraj njega je tada sjedio drugi brat Castro, danas već 83-godišnji Fidel. Sada je Elian rekao da je sretan što je vraćen na rodni otok, unatoč tome što su njegovi rođaci, kojima danas ništa ne zamjera, bili uvjereni da mu je budućnost mnogo bolja u SAD-u.

– Ovamo pripadam, ovdje se osjećam dobro – sažeo je mladić.

Slučaj je 2000. bio jedna od onih trakavica koje prati cijeli svijet, a trebao je biti paradigma nevoljnih Latinoamerikanaca koji bolji život očajnički traže u SAD. Dječak je prije deset godina bio u čamcu s emigrantima koji je nedaleko od Floride potopila oluja. Među utopljenicima bila je i Elianova majka, a njega i još dvoje spasili su američki ribari.

Vlasti su ga predale rođacima po majci u Miamiju, ali Elianov otac, koji nije ni znao da mu supruga vodi sina u Ameriku, zatražio je da se dječaka vrati. Uslijedilo je jednomjesečno natezanje između Kube i SAD-a, a američki je sud na kraju Eliana ipak vratio ocu, uz pomoć specijalaca, jer se rođaci nisu mirili s tom odlukom. Zbog svega toga Elian je danas zahvalan i većini američke javnosti koja je mislila da mu je mjesto uz oca. Elian je u međuvremenu pristupio kubanskoj Komunističkoj partiji, no rijetko istupa u javnosti.

Pred novinarima je u srijedu blistao i Elianov otac Juan Miguel Gonzalez:

 Danas sam još uvjereniji da sam ispravno postupio boreći se za sina. Kad ga vidim ovako zdrava, s dobrim ocjenama u školi, ispunjen sam ponosom i srećom, rekao je Gonzalez stariji koji, za razliku od sina, nije oprostio rođacima koji su mu ga htjeli oteti.

Ključne riječi

Komentara 4

PO
pocrn
21:55 04.07.2010.

..bedastoce.... ..naravno da mu je dobro, komunizam djeluje upravo na taj nacin, isprani mozgovi... neupitan lojalitet prema istome te neki \"polozaj\" i zaista nigdje ti na svijetu ne moze biti bolje nego li u komunjarskoj zemlji,....imas sve ovlasti nad pukomm itd.a nikavu odgovornost, pod jednim jedinim uslovom.. da si mali poslusni robotic.!Bok!

OB
-obrisani-
00:52 02.07.2010.

...............\"Elian je pristupio komunistickoj partiji\"...................... ha,ha,haaaaaaaaaaa pa morao je ......Ako zelis napredovati i imati neki bolji posao moras se uclaniti u komunisticku partiju,tocno onako kako je bilo kod nas za vrijeme onog komunjarskog krvnika Tita

OB
-obrisani-
04:48 02.07.2010.

Steta sto mladic nije u Hrvatskoj. Tad bi se morao uclaniti u HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije