Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kućni pritvor

Elektronička narukvica pedofilima, nasilnicima i huliganima

'01.05.2010., Zagreb - Nogometna utakmica 28. kola prve HNL izmedju domacina NK Dinamo i NK Hajduk.  Navijaci Dinama, Bad Blue Boysi napali su specijalnu policiju bakljama i stolicama prvo na istocnoj
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/4
19.05.2010.
u 08:30

Ministarstvo pravosuđa uvodi i alkotestiranje na daljinu uz pomoć kamere postavljene na alkometar.

Od proljeća sljedeće godine uvjetno osuđeni i oni kojima je izrečena neka mjera zaštitnog nadzora, zatim osobe koje izdržavaju istražni zatvor u svom domu, zatvorenici kojima je odobren uvjetni otpust, ali i posebne skupine osuđenih kao što su pedofili, obiteljski nasilnici te huligani sa sportskih stadiona, dobivat će elektroničku narukvicu kojom će se pratiti njihovo kretanje pa će se valjda konačno za sportske izgrednike znati gdje su u vrijeme kad se igra utakmica na koju ne smiju. No u Upravi za probaciju razmišljaju i učiniti korak dalje. Sljedeća faza u ovom sustavu nadzirane slobode bit će uvođenje alkotestiranja na daljinu. Alkometar će se spajati na već postavljeni uređaj za elektronički nadzor, a u njemu će biti integrirana kamera iznad koje je cjevčica za puhanje. Kad iz nadzorne sobe službenik za probaciju nazovu osoba kojoj je izrečena obvezna mjera liječenja od alkohola, on bi morao puhati u cjevčicu pa bi "druga strana" odmah imala rezultate alkotesta.

Nema švercanja
Ravnatelj Uprave za probaciju Miroslav Mihoci tvrdi da nema mogućnosti švercanja, odnosno da umjesto osobe koja treba puhati to učini netko drugi:

– U svijetu se to već radi, a razvija se po sličnom principu i sustav testiranje i na droge. Onaj kojega ulovimo da se ogriješio o izrečenu zaštitnu mjeru bit će vraćen natrag u zatvor. Pozivi na testiranje išli bi u nepravilnim vremenskim razmacima, ponekad i više puta dnevno, tako da osoba pod mjerom ne bi mogla uhvatiti ritam testiranja – objašnjava Mihoci.

Da će probacija za državu biti jeftinija od zatvora, Mihoci potkrepljuje najnovijim izračunima napravljenim u Upravi. Po toj matematici ispada da će u prvoj godini provođenja nadzirane slobode jedan dan jednog zatvorenika koštati oko 45 kuna. Već sljedeće godine dan bi pojeftinio za 10 kuna, a u trećoj godini cijena bi bila 30 kuna za jedan dan nadziranog osuđenika. U cijenu su uračunane plaće zaposlenih i materijalni rashodi, a u prvoj godini tu je još i trošak ustroja, nabava opreme... – kaže Mihoci i napominje da dan zatvora stoji 360 kuna.

Čeka se natječaj
No, da sve profunkcionira kako je zamišljeno, Ministarstvo pravosuđa treba raspisati natječaj za prijam 72 službenika koji bi popunili 12 ureda za probaciju. Poslove nadzora trenutačno obavljaju povjerenici delegirani iz zatvorskog sustava, sa sudova, iz centara za socijalnu skrb...

Svaki od njih može u nadzoru imati tri osobe kojima je izrečena mjera nadzora i još tri angažirana za rad za opće dobro na slobodi. Po osobi dobivaju 766 kuna i za njihove bi plaće u tri godine trebalo izdvojiti 47,092.736,40 kuna bruto. Plaće probacijskih službenika iznosile bi 35,086.081 kuna bruto za tri godine.

Komentara 19

Avatar punkufer
punkufer
14:14 19.05.2010.

I batina.

OB
-obrisani-
12:57 19.05.2010.

Treba po jedna narukvica svećenicima, kao evtl. dokazni materijal kasnije na sudu.

OB
-obrisani-
22:31 21.05.2010.

Ovu narukvicu bi HDZ mogao dijeliti odmah uz svoje iskaznice.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije