Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremenska prognoza

Ekstremne vrućine nakon rekordnog srpnja i u kolovozu

'20.08.2011., Zagreb -  Gradjani i turisti olaksanje od uobicajenih ljetnih vrucina potrazili su ili u hladu nekog parka ili u sladoledu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
01.08.2012.
u 17:41

U osmom mjesecu nastavit će se i višemjesečna suša jer obilnijih padalina nema na vidiku

Ekstremnim vrućinama ne vidi se kraja. Ni srpanj, nakon vrlo toplog lipnja, nije bio ništa umjereniji pa su tijekom prošlog mjeseca srušeni mnogi temperaturni rekordi, a vrućine neće nedostajati ni u kolovozu, rekao je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Prema preliminarnim izračunima, srednja mjesečna temperatura u mnogim je mjestima bila kao nikada do sada u povijesti mjerenja. Na Hvaru je temperaturom od 28,1 Celzijevih stupnjeva srušen rekord od 27,6 stupnjeva iz 1928. godine. Rekord od 25°C iz iste godine izjednačen je na meteorološkoj postaji Zagreb Grič, rekordi iz 1928. održali su se u Gospiću i Osijeku, gdje je ove godine zabilježeno 21,9°C, odnosno 24,7°C u odnosu na rekorde od 22,7, odnosno 25,2 stupnjeva.

Na meteorološkim postajama s kraćim nizom mjerenja ovogodišnji je srpanj rekordan u Bjelovaru, Daruvaru, Dubrovniku, Goricama, Gradištu, Komiži, Križevcima, Makarskoj, Malom Lošinju, Pazinu, Pločama, Poreču, Sisku, Slavonskome Brodu, Splitu (Marjan), Zadru, Zagrebu (Maksimir) i Zavižanu, a izjednačen je rekordno topao srpanj u Krapini i Rabu.

Ekstremne vrućine popratila je i višemjesečna suša koja se nastavila u većini Hrvatske, pri čemu je količina oborina bila nejednoliko raspoređena. Izraženiji manjak oborina od uobičajenih srpanjskih količina zabilježen je, primjerice, na postajama Gospić, Split Marjan i Zagreb Grič te posebice u Rijeci, gdje su pale rekordne 2 litre kiše po četvornome metru te u Bjelovaru, gdje je sa 12 litara ovo također najsuši srpanj u povijesti mjerenja. Manje od 10 litara zabilježeno je i u Hvaru, Komiži, Makarskoj, Malom Lošinju, Pločama, Poreču i Splitu.

Obilniju kišu, prema najnovijim prognozama, ne možemo očekivati ni za kolovoz. Tek će ponegdje doći do kratkotrajnih pljuskova, i to uglavnom na kontinentalnom području. Iznadprosječna toplina nastavit će se barem do polovice mjeseca, a vjerojatno i dulje.

Komentara 1

KR
krc
08:20 04.08.2012.

I Bog ide na ruku Todoriću. Bit će obilnog uvoza voća i povrča trečerazredne kvalitete!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije