Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnici idu na odmor

Ekspresno glasanje prije ljetne stanke: Prihvaćena prva verzija Zakona o obnovi Zagreba

Zagreb: Zastupnici odradili glasovanje i odlaze na odmor do početka rujna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.07.2020.
u 13:32

U 13.15 završilo je zasjedanje Sabora te je za zastupnike i zastupnice novog 10. saziva Sabora nastupila ljetna stanka koja će potrajati do 2. rujna kada će se svi opet vratiti na Markov trg.

Sabor je na svojoj današnjoj sjednici, posljednjoj prije ljetne stanke, sa 105 glasova "za", 28 suzdržanih i jednim glasom protiv, prihvatio Vladin prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, koji je bio u prvom čitanju. Prema viđenim rezultatima glasanja u sabornici suzdržani glasovi pripadaju zastupnicama i zastupnicima Mosta, platforme Možemo!, Domovinskog pokreta, Stranke s Imenom i Prezimenom, GLAS-a i Pametnog, dok je protiv bio Dario Zurovec iz Fokusa. 

Izvješće predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o izvanrednom sastanku Europskog vijeća, održanom od 17. do 21. srpnja u Bruxellesu, zastupnici i zastupnice prihvatili su sa 76 glasova "za", 37 suzdržanih i 24 "protiv". Izvješće o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije tijekom prve polovice ove godine podržalo je također 76 zastupnika i zastupnica, dok ih je 52 bilo suzdržao, a 10 se odlučilo glasati "protiv" tog izvješća. 

Potom su prihvaćeni i ugovori o sva tri međunarodna zajma s međunarodnim financijskim institucijama koji su ukupno vrijedni gotovo 660 milijuna eura, a namijenjeni su rješavanju krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, obnovi nakon potresa i jačanju javnog zdravstva.  Zakonski prijedlozi o potvrdi dvaju ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj te okvirnog ugovora s Razvojnom bankom Vijeća Europe prihvaćeni su za 116, 118 i 117 glasova "za", 17, 16 i 16 suzdržanih glasova te u sva tri slučaja s po jednim glasom protiv. 

Inače, ugovor o zajmu za odgovor na krizu i podršku oporavku vrijedan je 276 milijuna eura, dok je onaj o projektu obnove nakon potresa i jačanju pripravnosti javnog zdravstva vrijedan 184 milijuna eura. 

Zastupnici i zastupnice su na kraju, sa 129 glasova "za" i četiri suzdržana, prihvatili i prijedlog odluke o sudjelovanju naših Oružanih snaga u operaciji potpore miru “Sea Guardian” u Sredozemlju.  A točno u 13.15 završilo je zasjedanje Sabora te je za zastupnike i zastupnice novog 10. saziva Sabora nastupila ljetna stanka koja će potrajati do 2. rujna kada će se svi opet vratiti na Markov trg

Komentara 6

SI
sisavac
14:48 31.07.2020.

a kad će zakon o financiranju državnim novcem moje kuće?! tražim 60% od države, od grada 25%, a ostatak ću ja sam, kad dobijem kredit sa -5% kamate. idem na što dulji rok otplate... eto, da se mene ne bi diskriminiralo u odnosu na ove kojima će se 'pomoći'. jer ako je netko ostao bez krova nad glavom, a imao je u elitnom dijelu grada, a ja ga ni nemam, pobogu ljudi, pa i ja sam kategorija koju treba pomagati!

RE
RedTree
15:14 31.07.2020.

86 milijardi kuna štete! Neki su računali da je to 3.5 milijuna kuna štete po objektu. Ma dajte molim vas. Mi bi trebali obnavljati najskuplju privatnu imovinu najbogatijima. Sramota.

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
15:36 31.07.2020.

Bravo, Zurovec! Imaš nas glas na sljedećim izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije