Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projektili iz rata

Eksploziv razbacan po bivšem skladištu

Oštarije
15.03.2014.
u 10:01

Tko je u pravu?
 MORH tvrdi da je HFP-u 2003. predao objekt očišćen od mina.

Mjesec nakon tragedije u bivšem vojnom skladištu u Oštarijama nedaleko od Josipdola, kada je jedna osoba poginula, a druga teško ozlijeđena, policija je iz tog prostora izvukla i uništila oko osam tona topničkih granata, projektila za VBR, ručnih bombi, streljiva, minobacačkih granata...

Pretpostaviti je da će ih površinskim pregledom otkriti barem još toliko. Ukupno će to biti više nego što su cijele prošle godine neeksplodiranih ubojitih sredstava pronašli u cijeloj Hrvatskoj.

U blizini željeznice

Sam minsko sumnjivi prostor, sa skladištem i prostorom izvan njega, prostire se na površini od oko dva četvorna kilometra. Nalazi se nedaleko od željezničke pruge koja se ondje račva prema Rijeci i Splitu.

To je skladište 2003. godine Ministarstvo obrane dalo na upravljanje Hrvatskom fondu za privatizaciju. Na naš upit kako je moguće da ga prethodno nisu razminirali, u MORH-u odgovaraju da su to – učinili. “Pripadnici OSRH su prije predaje objekta Fondu za privatizaciju površinski očistili područje vojnog objekta unutar žice te jedan metar pojasa uz ogradu s vanjske strane, dok je područje izvan tog pojasa bilo u nadležnosti Hrvatskog centra za razminiranje”, navode.

Na pitanje kako su sada mogle biti pronađene tolike količine eksplozivnih naprava, odgovaraju da “na takva mjesta građani odbacuju neeksplodirana sredstva i naoružanje koje posjeduju ilegalno.” No, napominju i da je MUP na tom području uništavao ubojita sredstva.

Bez odgovora na dopise

Opasno skladište trn je u peti i načelniku općine Josipdol Zlatku Mihaljeviću, kojem su godinama objašnjavali da se Hrvatski centar za razminiranje ne može prihvatiti razminiranja jer je skladište bilo u nadležnosti MORH-a. Iako se to odavno promijenilo, Oštarije ni ove godine nisu predviđene za razminiranje jer, odgovara ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, u vrijedećem zakonu ne postoji metodologija koja bi im omogućila pirotehnički pregled ovako velikog područja na kojem je razasuta golema količina neeksplodiranih sredstava.

A nema ni novca za to. Od lanjskog listopada skladište je pod ingerencijom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Ali ono nije, kaže glasnogovornica Ivana Ivanović, pravni sljednik Fonda za privatizaciju koji je naslijedila sada također ugasla Agencija za upravljanje državnom imovinom kojoj je Mihaljević pisao i slao požurnice kada je našao investitora. Ali nikada nije dobio odgovor.

>>U napuštenoj vojarni Oštarije poginuo dok je tražio staro željezo

Komentara 5

DU
Deleted user
11:52 15.03.2014.

Posao obavljen po hrvatski: aljkavo i traljavo!

TI
tiganj
11:34 15.03.2014.

bitno da su sve mine sa upaljačem

PE
pep
12:18 15.03.2014.

kad bi sad najmanje dvadeset ljudi vezano uz ovaj skandal ostalo bez posla ubuduce bi bilo manje razbacanih mina i glupih opravdanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije