Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRI SE DELTA SOJ

Eksplozija Covida-19 u Nizozemskoj, uvode se nove restrikcije

Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
09.07.2021.
u 23:48

Broj zaraženih se u tjedan dana sedam puta povećao u Nizozemskoj i u petak je bilo 7000 novozaraženih

Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je u petak niz mjera za suzbijanje porasta broja slučajeva koronavirusa u zemlji, među kojima i zatvaranje noćnih klubova. 

Broj zaraženih se u tjedan dana sedam puta povećao u Nizozemskoj i u petak je bilo 7000 novozaraženih, rekao je Rutte i prisilio vladu da odustane od ublažavanja mjera protiv covida.

"Crni oblak je zasjenio sunce. Trenutačno je broj novozaraženih u velikom porastu, uglavnom zbog vrlo zarazne delta varijante", rekao je na konferenciji za novinare. "Ukoliko nešto ne poduzmemo, ritam zaraze će se još povećati. Jasno je da treba brzo širenje virusa zaustaviti na početku".

>> VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Vlada je odlučila narediti zatvaranje svih noćnih klubova, a restorani će raditi do ponoći.  Svi posjetitelji restorana i kafića moraju poštivati razmak od 1,5 metra, precizirao je premijer koji je dodao da se neće održavati ni koncerti ni zabave. Mjere će stupiti na snagu u subotu u 5 sati ujutro i trajati će barem do 13. kolovoza. 

"Prije dva tjedna svi znakovi su pokazivali zeleno", podsjetio je ministar zdravstva Hugo de Jonge. "Ali danas postoji razlog za intervenciju. Ovo što se događa je rezultat brzog širenja delta varijante u Europi i u Nizozemskoj". 

"Prošlog tjedna samo imali oko 500 novozaraženih dnevno. Danas je zabilježeno 7000 novih infekcija", uglavnom kod mladih, naglasio je. 

Nove mjere ne uključuju ograničenja kretanja i policijski sat kao prije nekoliko mjeseci, kao ni obvezno nošenje maski u zatvorenom. Rutte je pozvao stanovništvo na poštivanje osnovnih pravila, održavanje fizičkog razmaka i pranje ruku. "Ako se tako ponašamo, još možemo imati divno ljeto", ocijenio je. 

Zemlja sa 17 milijuna stanovnika je imala više od 1,7 milijuna slučajeva koronavirusa i 17.700 umrlih. Oko 80 posto stanovnika je primilo barem jednu dozu cjepiva, a 50 posto dvije, prema podacima ministarstva zdravstva. 

Komentara 11

Avatar Vakserčina
Vakserčina
15:08 10.07.2021.

Nizozemska je uz GB i Izrael najprocjepljenija nacija. Upravo kod njih eksplozija Covida ... Pametnome dosta.

DU
Deleted user
08:38 10.07.2021.

Ludilo ide dalje!

Avatar povjesnicar
povjesnicar
00:42 10.07.2021.

ko je aktivirao covid19

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije