Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ekskluzivno - Prva pobuna u Waffen-SS-u

VP
VP
PR
Autor
PR članak
05.09.2013.
u 15:00

Ne propustite novi broj Vojne povijesti u prodaji za samo 19,99 kuna.

Godina je 1943., Treći Reich i njegove oružane snage (Wehrmacht i Waffen-SS) sada već tri i pol godine vode bespoštedni rat za ostvarenje vizije jednog čovjeka o "novom europskom poretku" – Adolfa Hitlera. Sama godina započinje jednom od najvećih katastrofa u njemačkoj dugoj vojnoj povijesti, kapitulacijom iscrpljene 6. njemačke vojske (oko 90.000 preostalih preživjelih) u ruševinama Staljingrada, 2. veljače 1943. (oko 11.000 njemačkih vojnika odbilo se predati izabirući radije smrt u borbi nego polagano umiranje u sovjetskim zarobljeničkim logorima te su nastavili s otporom sve do početka ožujka 1943. kada su uništene i posljednje točke otpora u Staljingradu).

Zapovjednika 6. vojske, general-pukovnika Friedricha Paulusa, samo dan prije zarobljavanja, 30. siječnja 1943., vrhovni zapovjednik Wehrmachta Adolf Hitler uzdignuo je na čast general-feldmaršala s opaskom da nijedan njemački feldmaršal nikada nije živ zarobljen. Međutim, Paulus je odlučio podijeliti sudbinu svojih vojnika, a istodobno je jednom od svojih posljednjih zapovijedi zabranio "svojim" podređenim generalima suicid. Tako je u sovjetsko zarobljeništvo otišao jedan general-feldmaršal i 22 generala. Čitavo južno krilo Istočnog bojišta našlo se pred slomom, međutim, drugi general-feldmaršal, prema mnogima najbolji taktičar Drugoga svjetskog rata, Erich von Manstein, prvo povlači svoje snage (Vojna skupina Jug), potom ih "u hodu" pregrupira i u "Trećoj bitki za Harkov" ("posljednja njemačka pobjeda na Istočnom bojištu") izvodi protuudar, razbija sovjetske snage koje napreduju (uništene 52 sovjetske divizije) te time ponovno uspostavlja stabilnost južnog krila Istočnog bojišta...

Što se dalje događalo, zašto je prije točno 70 godina, u rujnu 1943., izbila prva pobuna u elitnim njemačkim postrojbama Waffen-SS-a? Zašto se to baš dogodilo u francuskom gradiću Villefranche-de-Rouergueu? Zašto su se ondje pobunili baš pripadnici 13. SS opkoparske bojne Hrvatske 13. SS dragovoljačke gorske divizije, koja je 1944. preimenovana u poznatu "Handžar" diviziju? Koje sve kontroverzije prate ovu pobunu sve do današnjih dana?

O svemu tome možete prvi put opširno pročitati u jubilarnome 30. broju VP-a, magazina za vojnu povijest, koji je u prodaji na svim kioscima.

U novom broju magazina možete još čitati i o njemačkoj operaciji "Schwarz“, kada je kao njemački časnik Kurt Waldheim ratovao protiv Tita, a Tito ga je nakon rata dva puta odlikovao. Tu je još i ratni put zagrebačke 101. brigade ZNG-a/HV-a, zatim velika analiza H&R Reisinga, opskurne američke kratke strojnice, opširan povijesni pregled razvoja artiljerije u 19. stoljeću, a uveli smo i novu stalnu rubriku, Vojnopovijesni vremeplov, u kojoj je prva obrađena tema o operaciji "Medački džep" u Domovinskom ratu 1993. godine.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti u prodaji za samo 19,99 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?