Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuđmanov dnevnik

Ekskluzivno: Najskriveniji zapisi prvog hrvatskog predsjednika

'tudjman 1'
Foto: ''
1/9
23.10.2011.
u 21:00

Drama jugoslavenskog režima, obračun s proljećarima i strahovi oca i supruga u rukopisima koje nitko nije smio naći

Franjo Tuđman najznačajnija je osoba hrvatske povijesti druge polovice 20. stoljeća, u prvom redu jer je bio prvi demokratski izabrani predsjednik neovisne i samostalne Republike Hrvatske. Ali tu je i Tuđman general, povjesničar, komunistički disident, intelektualac, pisac, stranački lider, vojskovođa, državnik... Večernji list već je u dva navrata dao veliki doprinos toliko potrebnom objektivnom istraživanju i upoznavanju lika i djela Franje Tuđmana. Prvi put to je bilo 2006., kad smo objavili autobiografsku knjigu Ankice Tuđman pod nazivom "Moj život s Francekom", na kojoj je radila s kolegicom Jadrankom Jureško-Kero. I drugi put dogodilo se to krajem 2010., kad smo objavili prvu znanstveno obrađenu političku biografiju Franje Tuđmana iz pera američkog povjesničara hrvatskih korijena Jamesa Sadkovicha.

Zapisi nakon zatvora

Kao treći, i dosad najveći projekt, Večernji list upravo u cijelosti objavljuje Tuđmanov osobni dnevnik koji je vodio od početka 1973. do kraja 1989. godine, i to u tri knjige. U njima ćemo, a prva izlazi 29. listopada, objaviti tekst dnevnika integralno, bez ikakvih kraćenja, mijenjanja, baš kao što je u izvornom Tuđmanovu rukopisu. Ovo je daleko najvažniji, temeljni izvor za sve koji žele upoznati Tuđmana, koji ga žele dalje istraživati, jer će svi koji budu čitali ovaj dnevnik upoznati iz prve ruke Tuđmana kao osobu, supruga i oca, njegove stavove o događajima i osobama, njegova razmišljanja, strahove, dvojbe, situacije. Ali dnevnik je i te kako bogat podsjetnik na posljednja dva desetljeća komunističke Jugoslavije i na sve ono što se u njoj i oko nje zbivalo, najčešće loše, negativno, nazadno. Iz dnevnika će se moći iščitati sva drama jugoslavenskog režima, svi njegovi problemi, kao i njegov zalazak, raspad, koji je rezultirao krvavim raspletom iz kojega je Tuđman izašao kao veliki pobjednik.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Komentara 672

OB
-obrisani-
21:55 23.10.2011.

DS - delija strbac sjedi ispod krsta jede g.v.a sa tri prsta

OB
-obrisani-
22:58 23.10.2011.

Jebo Tita ako tko o njemu pita.

KU
kukuriku
14:00 24.10.2011.

...pozdrav za \"Heirichstrasse\"..-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije