Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekskluzivne fotografije: Vježba kojom je JNA '71. plašila Hrvatsku

40.000 sudionika: Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva navodi kako je to zacijelo bila najveća vojna vježba u poslijeratnoj Europi.
11. veljače 2013. u 18:07 35 komentara 5217 prikaza
vježba (1)
Foto: Hrvatski državni arhiv
Pogledajte galeriju 1/6

Novi broj VP-a, mjesečnika za vojnu povijest, donosi još jednu ekskluzivu. U njemu je objavljeno mnoštvo nikad dosad viđenih fotografija s velike vojne vježbe JNA koja se događala 1971. pod nazivom “Sloboda 71”.

Poruka reformistima

Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva, koji je i pripremio građu za objavu, navodi kako je to bila zacijelo najveća vojna vježba u poslijeratnoj Europi, u kojoj je sudjelovalo čak oko 40.000 pripadnika JNA i Teritorijalne obrane! Ta se vježba, u Jugoslaviji nazivana kao veliki manevar, održavala od 2. do 9. listopada 1971., nekoliko godina nakon vojne intervencije snaga Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj, a u prilično burnom trenutku jugoslavenskog političkog života jer je očito trebala poslužiti za plašenje onih koji su tražili reforme u bivšoj Jugoslaviji. To je, naime, bilo vrijeme Hrvatskog proljeća. Vježbom je zapovijedao načelnik generalštaba JNA general-pukovnik Viktor Bubanj, a izvođenju određenih akcija nazočio je i vrhovni zapovjednik, maršal Josip Broz Tito. Vojna vježba odvijala se na području jugozapadne Slovenije (Bela krajina), središnje Hrvatske (Pokuplje – Lika – Kordun – Banija) te zapadne Bosne, a trebala je pokazati različite taktičke situacije: djelovanje zračnog desanta i odgovor na to, nasilni prelazak rijeke iz pokreta oklopno-mehaniziranim snagama, obranu rijeke te protunapad s bojevim gađanjem.

Obuhvat u tri republike

Prostor na kojem je izvođena vježba bio je podijeljen na širi i uži. Širi je bio omeđen rijekama Unom, Savom, Krkom i planinskim masivima Velike i Male Kapele te Plješivice, a obuhvaćao je Žumberak, Belu krajinu, Pokuplje, Baniju, Kordun, Cazinsku krajinu i dio Like. Uži prostor, na kojem je izvođena većina borbenih djelovanja, protezao se linijom Petrova gora – Jastrebarsko – Metlika – Črnomelj – Ogulin – Plaški – Bihać – Tržac – V. Kladuša.

>>Otkrivamo gdje se u Austriji od ’45. do ’46. skrivao poglavnik NDH

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
 • Avatar banovina
  banovina:

  1.srpanj 2013. konačna točka na "I" gdje se odvajamo od Zapadnoga Balkana i pridruživamo se Srednjoeuropskim zemljama i nakon puno desetlječa dolazimo kamo i pripadamo i vjerom i ponašanjem i gospodarskim mogučnostima za napredak.. Hrvatska sve najbolje i Bog neka te čuva!

 • yututu:

  Ovo je potvrda da su se srpski planovi o osvajanju celog YU-regiona planirali još za života zločinca starog, čekalo se samo da odapne pa da se srpska mašinerija smrti pokrene po strateškim pravcima, poglavito u pravcu Karlovca, radi cepanja rvackog ... prikaži još! "pereca" i seckanja ostataka

 • Srboje:

  sve u svemu,mante se bajki i glupih naslova,daleko ste od njih