Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusko-hrvatska ljubav i biznis

Ekosvijeće kao prije 700 godina

Elena
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
14.03.2016.
u 14:30

Mladi par ručno izrađuje unikate, a ideja potiče od njene bake iz Rusije

Elena je Ruskinja, magistrica međunarodne ekonomske politike.

Zbog ljubavi je dobro plaćeni menadžerski posao u Moskvi zamijenila radionicom u staroj, kamenoj obiteljskoj kući svoga muža Ivana Marunčića u Kučićima, u zaleđu Omiša.

Ivan je postao Vanja

Tamo daleko od gužvi suvremene civilizacije i uz njegovu svesrdnu pomoć ručno izrađuje bogato ukrašene svijeće. Ljubavno-poslovna priča 29-godišnje Elene i 32-godišnjeg Ivana, koji je ženidbom s Ruskinjom postao Vanja, započela je 2008. godine, kada je ona s roditeljima ljetovala u Omišu. Sudarili su se pod tušem, zaljubili se na prvi pogled i Ivan je otišao za Elenom u Moskvu. Radio je u turizmu, jer njezini roditelji imaju agenciju pa im je, kaže, bio “specijalni agent” za Hrvatsku. Tamo su se i vjenčali 2014. godine, a onda su se odlučili skrasiti u Hrvatskoj. Elena je lani u lipnju dobila hrvatske dokumente. - Dala sam otkaz, obitelj i auto ostavila u Moskvi i s Ivanom došla u Omiš. Razmišljala sam čime bih se ovdje bavila. Obiteljski imam sklonosti prema umjetnosti, a od bake sam naučila tehniku ukrašavanja i rezbarenja svijeća. Pričala mi je kako su u prošlosti sve bogate kuće u Moskvi imale ukrašene svijeće koji su za njih izrađivali majstori tehnikom poznatom 700 godina. Danas je ta tehnika gotovo zaboravljena i njome svijeće izrađuje samo desetak radionica u svijetu, a ja sam je oživjela i u Hrvatskoj - priča Elena koja je ostvarila san i uredski posao zamijenila dojučerašnjim hobijem.

Suprug se oduševio njezinom poslovnom idejom, svesrdno ju je podržao te su odlučili osnovati tvrtku i pokrenuti zajednički, obiteljski posao. - Bilo je teško i dugotrajno prikupiti sve dokumente i organizirati posao. Rafinirani parafin uvozimo iz Rusije, koristimo ekološke boje, a kalupi su izrađeni ručno, prema Eleninim nacrtima. Konačno smo u veljači počeli s radom - kaže Ivan. U njihovoj radionici posao je strogo podijeljen. Ivan topi parafin i stavlja ga u kalupe, Elena boji svijeće, ručno ih oblikuje i ukrašava, a na kraju posao opet preuzima Ivan koji ih lakira. - Nijedna svijeća nije ista, jer ih radi ljudska ruka, a ne stroj. Svaka je pravo malo umjetničko djelo, oduševljeno nam pokazuje Ivan na desetke šarenih, bogato izrezbarenih svijeća. Oglasili su se na Facebooku “rucniradsvijece” i narudžbe stižu sa svih strana. Od zaljubljenih mladića koji su za Valentinovo svojim odabranicama željeli iskazati ljubav na originalan način, do prigodnih s anđelima za krštenja i krizme, crnih za pogrebe, ali i s logotipovima tvrtki za poslovne poklone.

Start im je odličan

Elenu i Ivana ugodno je iznenadio interes kupaca. Još su u fazi formiranja prodajne mreže, obilaze suvenirnice. Svijeće izrađuju u veličinama od 12 do 30 centimetara, a cijena im je od 70 do 250 kuna.

- Vrlo smo zadovoljni reakcijom tržišta. Start je odličan - kaže Ivan. - Najbolje od svega je što radimo kad hoćemo i koliko hoćemo - ističe Elena i dodaje da se u Hrvatskoj odlično snašla zahvaljujući Ivanu. Uživa u našoj hrani, odbojci na pijesku, ali i novom poslu za koji je, kao i njezin suprug, uvjerena da će se od njega moći živjeti.     

Komentara 10

KA
kajinx
15:50 14.03.2016.

Sretno!

VE
vecernjakbesty
18:44 14.03.2016.

Prekrasan mladi Par,sve najbolje i sretno, uljepsali su mi dan,jedini rade u nas ovakve krasne svijece,puno srece i sve najbolje,Pozdrav iz Zagreba,P.S. treba vise ovakvih pozitivnih vijesti a manje politike

PU
pusa99
18:53 14.03.2016.

mladi paru sretno u poslu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije