Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nafte ima'

Ekonomski analitičar o cijenama goriva: 'Možemo očekivati nastavak trenda pada u 2023. godini'

gorivo
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
20.12.2022.
u 09:41

"Unatoč smanjivanju proizvodnje nafte od naftnog kartela OPEC+, ima dovoljno nafte na tržištu", istaknuo je Damir Novotny

Komentirajući pad cijena goriva, ekonomski analitičar Damir Novotny kazao je da je, kao što se i očekivalo, počeo djelovati tržišni mehanizam. Za N1 prognozirao je kretanje cijena energenata te istaknuo da su velike količine nafte na globalnom tržištu.

“Nafte ima. Iako su cijene nafte bile u padu već tjednima pa su pale na razine prije krize, cijene derivata, a hrvatsko tržište se opskrbljuje derivatima s mediteranskog tržišta, nisu pratile taj pad cijena sirove nafte. Nije bilo dovoljno derivata na Mediteranu i tada smo imali paradoks da su mediteranske zemlje plaćale skuplje nego sjevernoeuropske zemlje pa su u Njemačkoj bili derivati jeftiniji nego u Hrvatskoj”, kazao je. Vladine intervencije ocijenio je kao nesretne i nepotrebne.

“Očekivanja od sljedeće godine, od razine globalne potražnje za naftom, prilično su niska. Velike ekonomije će sljedeće godine imati vrlo slabe stope rasta, osobito kineska ekonomija, a tu onda i potražnja pada”, komentirao je.

Unatoč smanjivanju proizvodnje nafte od naftnog kartela OPEC+, kaže da ima dovoljno nafte na tržištu.

"One doista ne mogu imati cijenu od 100 dolara po barelu, one će se kretati oko 80-85 dolara tako da će cijene barela vjerojatno padati, ali ne na razinu kako potrošači očekuju, na onu razinu od 8 kuna po litri goriva. Sigurno je da možemo očekivati nastavak trenda pada u 2023. godini, ali postoji ozbiljan rizik što će se događati u kineskoj ekonomiji", rekao je te istaknuo kako je kineska ekonomija bila opterećena COVID mjerama te su proizvodnja i potrošnja padale.

Gorivo je, podsjetimo, od jutros znatno jeftinije, a najviše je pojeftinio benzin. Vlada je jučer donijela odluku o cijenama naftnih derivata te će one vrijediti idućih 14 dana. Nove cijene provjerite OVDJE

 

Komentara 3

GI
gira
11:56 20.12.2022.

Još jedan iz šešira za promicanje optimizma. Stvarnost j drugačija, njega to ne zanima, samoživ.

DU
Deleted user
11:42 20.12.2022.

Novotny.. ekonomski stručnjak kojem je propala svaka tvrtka koju je vodio 🤣🤣🤣🤣

DU
Deleted user
10:09 20.12.2022.

Lančana reakcija je bila da cijene ostalih proizvoda rastu jer su poskupjeli energenti. Da li to znači da će se i cijene ostalih proizvoda vratiti na one prije 2021. Ako se ne vrate to samo znači da su lagali i temelja za poskupljenja nije bilo, a cilj im je bio ostavrali ekstra profit. Možda država ima pravo operozivati taj eksta profit i vratiti kroz socijalnu politiku onim najugroženijim npr. umorovljenicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije