Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idemo u Europu

Ekonomisti samo na 2 godine informatike, a uveli bi je prvašima

racunala
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
10.02.2012.
u 12:23

Osim što će informatiku učiti samo dvije godine, učenici koji se školuju za ekonomiste po novom su programu ostali i bez drugog stranog jezika

Nitko nas ništa nije pitao. Informatičari, kao i kolege koji predaju ekonomsku grupu predmeta ostali su zbunjeni i zatečeni. Ne samo što se o izmjenama programa nisu konzultirali s nama, nego sumnjamo da su o tome razgovarali i s poslodavcima kod kojih će jednog dana naši učenici raditi – ogorčeni su karlovački profesori i ravnatelji škola odlukom po kojoj učenici koji se školuju za ekonomiste informatiku nemaju više tri, nego samo prve dvije godine školovanja.

Osim toga, sadašnjim generacijama prvih razreda ekonomista ukinut je i drugi strani jezik.

Zanimanje ekonomist vrlo je traženo i zanimljivo učenicima, a provodi se u Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac, Gimnaziji Bernardina Frankopana Ogulin i Srednjoj školi Slunj.

 Posljedice će se tek vidjeti

 – To je apsurd. Posebno kada se govori o uvođenju informatike već u prve razrede osnovne škole. Posljedice takve odluke bit će vidljive za dvije, tri godine – smatraju karlovački profesori informatike Đurđa Oreški i Vladimir Valić. Odgajaju i obrazuju učenike Ekonomsko-turističke škole.

Tu je veliki interes i za smjer poslovni tajnik u kojem se informatika uči sve četiri godine. Tako je nekad bilo i s ekonomistima, ali situacija se promijenila.

 Idemo unazad

 – Po mojim saznanjima takva je odluka prihvaćena na prijedlog konzultanata EU. Ide se k tome da učenici imaju više praktične nastave. Sve je to u redu, ali ne znači da učenicima onda ne treba informatičko znanje. Najgore od svega je što nas koji radimo u školstvu nitko nije tražio prijedlog ili mišljenje o svemu tome.

 Ako ne budu dovoljno educirani učenici ekonomisti nakon srednjoškolskog obrazovanja završit će na kraju na radnom mjestu konobara. Ukinut im je i drugi strani jezik koji je isto tako važan, posebno zbog državne mature. Ovakvim promjenama čini mi se kao da idemo unazad – upozorava ravnateljica Gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin Višnja Lipošćak.

Upozorit će na probleme nastale zbog programskih izmjena, ali je pitanje hoće li moći nešto promijeniti.

Ključne riječi

Komentara 3

TI
tintilinic100
21:20 10.02.2012.

Moje skromno mišljenje je da se spomenuto dvoje profesora boji za vlastite pozicije.. a time i za posao i za plaću.... pa se zato zalažu za veću satnicu :)hehe. Ekonomisti će imati sasvim dovoljno informatike, i sa smanjenim programom. Zato što će onaj koga zanima naučiti saam mnoge stvari. Ja nisam imao informatiku u školi a sada sam veliki freak informatički.. znam raditi sa mnogim alatima i slično. To je kao i sa autoškolom.. ima se samo 30 sati vožnje.. zar je to dovoljno?? Pa nitko vam ne može svaku situaciju u prometu objasniti. Čovjek se mora učiti saam.. a ne očekivati da ga netko drugi svemu poduči.

IV
ivor
16:06 11.02.2012.

Naravno da ti je mišljenje skromno, kao što si i sam skroman. Informatika je predmet koji je ovime, u ekonomskim školama izjednačen po broju sati u četiri godine nastave s vjeronaukom. Usporedba s autoškolom pada u vodu čim sam konstatiraš da je 30 sati nedovoljno za polaganje. Zar onda nije bolje da se vozi više od 30 sati vožnje prije polaganja? Radi se o smanjenju broja sati informatike sa tri (a prije je bilo još više) na dva razreda u eri kada je sve kompjuterizirano. Svima je jasno je da smanjenjem broja sati informatike gubimo na konkurentnosti mladih. Osim tebi.

TI
tintilinic100
09:58 13.02.2012.

ivor ponavljam: Djeca ali i odrasli trebaju sami učiti kroz život. (nitko djeci neće usipati u glavu bitove i bajtove heh:))))) Škola nije tu da ti objasni svaku životnu situaciju, već da ti samo dadne smjernice kako i gdje učitii i naučiti. Zato. Smanjiti nepotrebne sate je \"must\" i dati djeci više vremena da sama razvijaju svoja znanja... neka svatko ide u smjeru u kojem to želi. Djeca moraju biti snalažljiva. - ako znam da je nešto u toj knjizi koga briga jesam li to učio i naučio - znat ću to ako će mi trebati.. kad će mi trebati... uzet ću tu knjigu i pročitat ću. A Za autoškolu je dovoljno 30 sati. Za inteligentnog čovjeka i previše - ja sam odradio 22 sata.:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije