Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezovi

Ekonomisti o vladinim rezovima: Nedostaju strukturne promjene

Damir Novotny
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.01.2012.
u 12:00

Umjesto kriznog poreza imamo povećani PDV, a u sustavu poreza na dohodak nema kompenzacija

Nema strukturnih promjena. Tom rečenicom ekonomski stručnjaci "časte" najnovije vladine rezove. Analitičar Damir Novotny tvrdi da je dobra strana što je rast deficita zaustavljen jer se to moralo učiniti. No pitanje je hoće li se planirani prihodi i ostvariti. Najavu smanjenja stope zdravstvenog osiguranja za dva postotna poena, te ukidanja i znatnog smanjenja raznih pretporeza i parafiskalnih nameta, Novotny ne drži dovoljnom za značajniji porast gospodarske aktivnosti i rasta zaposlenosti. Po njegovu mišljenju, Vlada bi trebala izdvojiti tri do pet posto BDP-a za poticaje za investicije. Misli da "sreće" neće biti niti od povećanja stope poreza na dobit na 40 posto.

– Naša su poduzeća kronično nisko profitabilna, bez kapitala su i dobiti i nema se puno toga za oporezivati. Jedina iznimka su banke, telekomi i naftne tvrtke, ali njih se ionako može oporezivati, a neke su već i oporezuje, na druge načine – kaže Novotny.

Optimističan nije ni ekonomist Željko Lovrinčević koji tvrdi da je veći PDV zamjena za izgubljeni krizni porez te da se promjenama u sustavu poreza na dohodak samo 30 posto negativnih učinaka rasta PDV-a može kompenzirati. Smanjenje doprinosa za zdravstveno naziva rizičnim potezom jer ovisi o tome što će s novcem napraviti poduzeća. Vlada, kaže Lovrinčević, očekuje da će novac investirati, ali za to nema nikakvog jamstva. Što se tiče ušteda na rashodovnoj strani proračuna, nije mu jasno kako to misle učiniti bez izmjena Zakona o radu.

 

 

 

 

 

Komentara 52

MR
mravac8
18:48 29.01.2012.

centras Obrtnici ne plaćaju porez na dobit već porez na dohodak. Ukratko, pojma nemaš a lupetaš.

ST
stefj
14:16 28.01.2012.

SDP/HNS vlada je opet ostavila provjene za kasnije. Zapravo je time direktno prevarila građane koji su je birali radi promjena... Ako se ovako nastavi, brzo ćemo kao Mađarska, imati PDV najveći na svijetu i budućnost u totalitarnom sustavu, jer težište i demokracija više neće funkcionirati. A da se kreće u tom smjeru, pokazuje kontrola medija. Svaki potez vlade se glorificara, a svaka kritika reže u korjenu. Odabir ljudi nije struka, već poslušnost, a potezi nisu tržišni, već birokratski... Quo vadis Hrvatska?

IM
immortella
17:44 28.01.2012.

p.s. pod PROIZVODITI, ne mislim nužno na industrijalizaciju, jer je to prošlo-svršeno vrijeme, već na proizvodnju USLUGA i modernih tehnologija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije