Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPSEŽNA ISTRAGA

Ekocid u Istri: Ilegalno uvezli više od 400 tona opasnog otpada pa ga 'zbrinuli' na zemljište i uništili prirodu

Pixsell/Ilustracija
01.06.2022.
u 09:54

Tužiteljstvo tvrdi da je tako uz građevinski otpad odložen i zakopan i tekstilni otpad te da je ostavljen da hlapi i procjeđuje u tlo ugrožavajući kakvoću zraka, tla, podzemlja i vode. Odlaganjem tako velike količine i vrste otpada izmijenjena je konfiguracija tla i onemogućeno je pošumljavanje, sadnja poljoprivrednih kultura i kultivacija općenito, zbog čega se promjene prouzročene takvim oštećenjem ne mogu otkloniti dulje vrijeme.

Dvije osobe, 53-godišnjak i 37-godišnjakinja te tvrtka iz Umaga sumnjiče se za više djela, koja uključuju krivotvorenje isprava, povredu vođenja poslovnih knjiga, teško djelo protiv okoliša... Istragu je protiv njih pokrenuo ODO Pazin. Istraga je pokrenuta nakon što je inspekcija zaštite okoliša provela nadzor ilegalnog odlagališta građevinskog i tekstilnog otpada. Osim inspekcije zaštite okoliša u ovom slučaju još su nadzor provodili Porezna uprava, poljoprivredne inspekcije, Hrvatske šume, Hrvatske vode te inspekcije zaštite okoliša.

Nakon što je pokrenuta istraga, ishodovan je i sudski nalog za pretragu zemljišta na području Buja, ukupne površine 33.302 kvadratna metra. Dio tog zemljišta je u vlasništvu Republike Hrvatske. Na tom zemljištu je protupravno odložen otpad pa je tužiteljstvo izdalo nalog da se bagerom otkopa otpad te da se tijekom pretrage provede i, kako kaže ODO, mjernično vještačenje identifikacijom nekretnina.

Utvrđeno je da  je sve to povezano s 53-godišnjakom i 37-godišnjakinjom, pa su im sudskim nalogom blokirani bankovni računi i nekretnine, a blokiran je i račun tvrtke. To je napravljeno radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i radi osiguranja imovinskopravnog zahtjeva Republike Hrvatske naknadom štete prouzročene onečišćenjem okoliša.

Potom su osumnjičenici ispitani, nakon čega je 53-godišnjak završio iza rešetaka zbog opasnosti  od ponavljanja djela. Sumnjiči ga se da je zajedno s 37-godišnjakinjom, koja je bila odgovorna osoba tvrtke od početka 2017. do 16. svibnja 2022., na poljoprivrednim i šumskim zemljištima u okolici Buja, koje su djelom vlasništvo RH, protupravno zbrinjavali otpad. Sumnjiče se da su iako svjesni da se radi o štetnim i opasnim ostacima građevinskog materijala te o neupotrebljivim i štetnim otpacima tekstilnog materijala, ali i znajući da time mogu ugroziti kakvoću zraka, tla i podzemlja te zdravlje ljudi, taj otpad odlagali na spomenutom zemljištu.

Na tom su području nasipavali građevinski otpad, uključujući azbestne ploče i razni građevinski materijal. Sumnjiče se i da su dodatno na taj prostor dodatno odložili 17 pošiljaka koje su cestovnim putem došle iz Italije. Konkretnije, terete se da su šleperima iz Italije uvezli ukupno 418 tona tekstilnog i drugog otpada koji je bio pakiran u najmanje 561 balu. Otpad su, osnovano se sumnja, neuvjetno odložili na  navedenom zemljištu, a dijelom su ga  i zakopali u tlo, odnosno zagrnuli zemljom i drugim građevinskim otpadom.

Tužiteljstvo tvrdi da je tako uz građevinski otpad odložen i zakopan i tekstilni otpad te da je ostavljen da hlapi i procjeđuje u tlo ugrožavajući kakvoću zraka, tla, podzemlja i vode. Odlaganjem tako velike količine i vrste otpada izmijenjena je konfiguracija tla i onemogućeno je pošumljavanje, sadnja poljoprivrednih kultura i kultivacija općenito, zbog čega se promjene prouzročene takvim oštećenjem ne mogu otkloniti dulje vrijeme.

Dvojac se sumnjiči da je tekstilni otpad protuzakonito uvozio iz Italije, a kako bi to prikrili, izradili su  11  izlaznih računa u kojima su neistinito naveli da predmetni tekstilni i drugi otpad (količina od 330 tona) predstavlja sekundarni materijal. Račune su ispostavili i dostavili trgovačkom društvu u Poljskoj, pri čemu je u poslovnim knjigama tvrtke u kojoj je 37-godišnjakinja bila odgovorna osoba,  neistinito evidentirana prodaja i isporuka tog materijala u Poljsku koja, u stvarnosti, nije obavljena. Društvo iz Poljske je, po tim neistinitim računima, isplatilo involviranoj tvrtki   20.350 eura.

Komentara 1

MA
Maca
20:14 01.06.2022.

Kazne bi trebale biti takve da nikom ni u snu ne padne na pamet takvo što napraviti. Isto kao i nekontrolirana sječa šuma. Kaka smo mi to narod pitam se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije