Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

Ekipa iz Nove Gradiške uvećavala cijene strojeva pa oštetili firmu za 3 milijuna kuna

Policija
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
02.04.2020.
u 14:05

Među osumnjičenima je 49-godišnjak koji je kao voditelj ključnih kupaca oštećene tvrtke, suprotno dobroj praksi i pravilima struke dopustio 46-godišnjaku da sam odabere vještaka i zatim zaprimio njegov nalaz i mišljenje bez obavještavanja uprave.

Zagrebačka policija osumnjičila je direktora jednog poduzeća iz Nove Gradiške i trojicu njegovih pomagača da su uvećavanjem vrijednosti strojeva za obradu drveta prilikom sklapanja ugovora o financijskom leasingu prevarili tvrtku iz Zagreba za gotovo tri milijuna kuna.

Osumnjičeni 46-godišnji direktor je prema sumnjama policije u tri slučaja, od 2017. do ožujka 2018.  lažno prikazivao vrijednost, godinu proizvodnje i vlasništvo strojeva za obradu drveta.

U toj prijevari u gospodarskom poslovanju i krivotvorenju, pomagali su mu 48-godišnji njemački i 56-godišnji austrijski državljanin te 55-godišnjak i 49-godišnjak koji je osumnjičen i za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Direktor iz Nove Gradiške u prvom je slučaju prevario tvrtku iz Zagreba, čije je financiranje tražio, za 838.000 kuna, lažno prikazujući da je liniju za proizvodnju drvenih proizvoda kao objekt leasinga kupio od njemačkog obrtnika za 180.000 eura, iako je u stvarnosti uzeo u zakup od slovenskog vlasnika za svega 80.000 eura.

Terete ga i da je leasing kuću na isti način prevario za 500.000 kuna kad je uz pomoć njemačkog državljanina lažno prikazao da je stroj za obradu drveta kupio za 145.000 eura, a u stvarnosti je kupljen od drugog trgovačkog društva iz Slovenije za iznos od 49.500 Eura.

Isto trgovačko društvo je, pak, 2018. prevario za oko 1.575.000 kuna prilikom sklapanja ugovora o financijskom leasingu lažno prikazujući da stroj za obradu drveta kupio od austrijskog vlasnika tvrtke za 325.000 eura, a u stvarnosti je najvjerojatnije kupljen od tvrtke iz Bosne i Hercegovine i vrijednost mu, prema podacima proizvođača, 45.000 eura

Među osumnjičenima je 49-godišnjak koji je kao voditelj ključnih kupaca oštećene tvrtke, suprotno dobroj praksi i pravilima struke dopustio 46-godišnjaku da sam odabere vještaka i zatim zaprimio njegov nalaz i mišljenje bez obavještavanja uprave čime je u gospodarskom poslovanju povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa trgovačkog društva u kojem je zaposlen.

Osumnjičeni 46-godišnjak potom je naveo tvrtku iz Zagreba da prihvati njegov zahtjev i zaključi ugovor o leasingu, a uslijed čega je, nakon raskidanja spomenutog ugovora zbog neispunjenja obveza primatelja leasinga, trgovačko društvo iz Zagreba oštećeno za oko 1.575.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije