Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekipa iz HNS-a: Srećko je ok, možda se samo malo zaigrao

Shvatio sam da, želim li utjecati na hrvatsko društvo, moram postati članom stranke jer jedino tako mogu sudjelovati u stvaranju zakonskih okvira u kojima će gospodarstvo biti efikasnije, rekao je u jednom intervjuu
05. veljače 2012. u 12:00 247 komentara 619 prikaza
'24.03.2010., Zagreb, Hrvatska - Na zagrebackom Zupanijskom sudu nepravomocno je osudjen Srecko Ferencak za \'slucaj nanbudo\'. Srecko je dobio godinu dana zatvora, a mora vratiti i 4,8 milijuna kuna
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Stranački kolege Srećka Ferenčaka, tajnika HNS-a i “vlasnika” nepravomoćne presude koja nije smetala njegovoj stranci da ga pokuša postaviti u Nadzorni odbor Janafa, dobar su mu oslonac u životu – za njega imaju samo riječi hvale. Zbog nepravomoćne presude kojom je kažnjen na godinu dana zatvora i vraćanje 4,8 milijuna kuna te sporne odluke šefa HNS-a Radimira Čačića, Ferenčak je lansiran u središte medijske pozornosti.

Borba za javno dobro

Neki Ferenčakovi kolege koji računaju na mogućnost njegove krivnje u spornom slučaju Nanbudo smatraju da se tada, kao član zagrebačkog Poglavarstva, možda malo “zaigrao”, no naglašavaju da je riječ o izuzetno dobrom i lojalnom čovjeku. A ono u čemu se možda “zaigrao” zloporaba je položaja i ovlasti i zloporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju. Njega i Petra Turkovića, izvršnog direktora Hrvatskog nanbudo instituta, sud je kaznio jer su kao čelnici HNI-ja nezakonito pribavili više od 10 milijuna kuna – Turković 5,3 milijuna, a Ferenčakova tvrtka Ferbos inženjering 4,8 milijuna kuna.

Ipak, haenesovci u njemu prepoznaju i ističu isključivo kvalitete i borbu za javno dobro. Od njegova pokušaja da kao pročelnik Ureda za imovinu sredi stanje u gradskoj imovini do doprinosa sportu, za koji se žarko borio jer je i sam zaljubljenik u sportske aktivnosti. Njegov trud za sređivanje imovine, kada je HNS bio u koaliciji sa SDP-om, odnosno Milanom Bandićem, mnogima se tada nije sviđao, upozoravaju. Stoga i sumnjaju da je proces protiv njega pravno utemeljen.

U sportskom dijelu nanizao je uspjehe: dobitnik je priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za rad u alpskom skijanju, juniorski je viceprvak države u karateu i viceprvak svijeta u nanbudu. Bio je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i Hrvatskog nanbudo instituta i autor je sveučilišnog udžbenika “Skijajte s nama”. U HNS-u žale što se, nakon što je osumnjičen, morao povući iz sportskih organizacija jer su sigurni da bi pridonio njihovu napretku.

Upravo je preko sporta završio u politici. Dok je Ferenčak vodio obiteljsku tvrtku koja se bavi stolarijom, a koju je preuzeo od oca, bivši predsjednik Stjepan Mesić počeo je trenirati nanbudo s njegovim društvom, sam je Ferenčak priznao u intervjuu Nacionalu prije sedam godina. U predizbornoj je kampanji vodio logistiku u Mesićevu stožeru, no u HNS je ušao tek na poziv Vesne Pusić, koja je preuzela stranku.

Posao od oko 200 milijuna kuna

– Shvatio sam da, želim li utjecati na hrvatsko društvo, moram postati članom stranke, jer jedino tako mogu sudjelovati u stvaranju zakonskih okvira u kojima će gospodarstvo biti efikasnije i pomoći da ova zemlja bude uljuđena, uspješna i bogata. Suradnicima u svojoj tvrtki rekao sam da odlazim na četiri godine koje namjeravam provesti u politici uz jednu divnu ženu i suradnicu kakva je Vesna Pusić – rekao je tada Ferenčak o svojim motivima ulaska u politiku.

Vesna Pusić i sad i prije čuvala je Ferenčaku leđa u nemoralnim ispadima, jasno je iz riječi Mislava Žagara, Ferenčakova kuma i nekadašnjeg haenesovca, a sada esdepeovca.

– Mi smo se posvadili i ne razgovaramo već osam godina upravo zbog moralnih pitanja. Tada sam mu prigovorio da se on i Čačić ne smiju javljati na natječaje za gradnju POS-a, a koje je raspisivalo Čačićevo ministarstvo. Njihove su tvrtke dobile posao od oko 200 milijuna kuna. Sveučilišni profesor i naš član Krešo Franjić tražio je otvorenim pismom da se slučaj ispita, nakon čega je Vesna Pusić tražila da Franjića izbacim iz stranke. Nisam htio, već sam izašao iz stranke, a sa mnom i 600 članova – kaže Žagar.

Žagar dobio prijetnje pa pretučen usred

Žagar dobio prijetnje pa pretučen usred bijela dana

Mislav Žagar prisjetio se da mu je kum Ferenčak, nakon raspada zagrebačkog HNS-a, poručio da “zašuti ili će mu razbiti p....”, a samo mjesec dana poslije Žagar je pretučen usred bijela dana u haustoru u Vlaškoj ulici. Dobio je 20 šavova na sljepoočici, a napadač nikad nije pronađen. Ipak, unatoč moralnim zamjerkama na kuma, za njega kaže da je šarmantna osoba koji će rado pomoći.

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • marko53:

    Što je najgore u svemu tome jedan Toni50 poredi Gotovinu i Ferenčaka.Svakojakih majka rodi.Jedan se borio da oslobodi Hrvatsku od Srba, drugi da je oslobodi kuna.

  • autoritet:

    HNS je gomila lopova, i to poprilično glupih.