Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EK taji Rehnov prijedlog

27.01.2009.
u 14:04

Glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna Krisztina Nagy odbila se osvrnuti na najave da bi pisani prijedlog Europske komisije za "olakšavanje" ukidanja slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji i za rješavanja spora Slovenije i Hrvatske o granici danas trebao stići u Zagreb i Ljubljanu.

- Nemam ništa dodati onome što je povjerenik Rehn izjavio u ponedjeljak navečer, tj. da je "to sada posao u tijeku" - rekla je Nagy. Nije se željela osvrnuti niti na slovenske preduvjete za pristanak na "posredovanje", kako to uporno naziva slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Oni bi, kako je Žbogarove riječi prenijela Slovenska tiskovna agencija (STA), "morali obuhvatiti ne samo pravne, nego i povijesne činjenice te načelo pravičnosti”, a rješenje ne bi bilo pravno, nego “političko”.

Pahor će ubrzo dogovoriti susret sa Sanaderom
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je danas kako idućih dana namjerava telefonski dogovoriti susret sa svojim hrvatskim kolegom.

U srijedu sastanak povjerenstava za pripremu arbitraže

Nakon što je odbio Sanaderove pozive na rukometnu utakmicu rekavši da to nije mjesto za rješavanje međudržavnih problema, Pahor je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je susret s hrvatskim premijerom potreban zbog napretka u traženju rješenja spora koji već 18 godina opterećuje odnose dviju zemalja, piše "Dnevnik".

- Slovenija s umjerenim optimizmom gleda na napore Europske komisije koja želi medijacijom riješiti granične sporove. Kada ta ponuda bude predstavljena objema stranama, tada možemo odlučiti o svojim sljedećim koracima - rekao je Pahor dodavši da će se kod iznošenja stajališta o Hrvatskoj savjetovati i s predstavnicima drugih pralamentarnih stranaka i parlamentarnim odborom za unutarnju politiku.

Slovenski premijer je još jednom ponovio da je osnovni razlog za crveno svjetlo Hrvatskoj bio zaštita slovenskih nacionalnih interesa.

(/Sdp/A.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije