Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EK razmatra uvođenje novog poreza kojim bi se namaknulo 10 milijardi eura godišnje

"Ovisno o obliku toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade ovisno o veličini tvrtke, ili kao dio poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi eura a da se nijedna pojedinačna tvrtka previše ne optereti”, rekla je glasnogovornica EK-a
02. lipnja 2020. u 08:02 6 komentara 581 prikaza
FILE PHOTO: A man wearing a face mask walks past the European Commission headquarters as the spread of coronavirus disease (COVID-19) continues in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante kojega se razmatraju, u EU-ov proračun godišnje bi se slilo oko 10 milijardi eura, što je manje od 0,2 posto prometa koji generiraju velike tvrtke od poslovanja u EU-u, kažu u EK-u.

Dubravka Šuica INTERVJU Šuica: Novac koji Europa ulaže u oporavak jamstvo je za nove generacije i budućnost EU

Prema planu koji još čeka odobrenje ili izmjene iz 27 zemalja članica, EK bi se na tržištu zadužio za golemih 750 milijardi eura kojima bi financiralo izdvajanja za mjere oživljavanje gospodarstava pogođenih koronakrizom. Bruxelles je predložio nekoliko mogućih nameta kako bi se financirala otplata toga duga, uključujući novi porez za jedinstveno tržište koji bi stupio na snagu najranije 2024. godine.

"Ovisno o obliku toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade ovisno o veličini tvrtke, ili kao dio poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi eura a da se nijedna pojedinačna tvrtka previše ne optereti”, rekla je glasnogovornica EK-a.

"Deset milijardi eura manje je od 0,2 posto prometa koji od poslovanja u EU generiraju velike kompanije", dodala je. Glasnogovornica dodaje da je očekivani godišnji prihod preliminarna procjena.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic is welcomed by European Commission President Ursula von der Leyen at the EU Commission headquarters in Brussels Pomoć iz EU Što znači 10 milijardi eura za oporavak Hrvatske?

Među novim izvorima prihoda za zajednički EU-ov proračun kojima bi se financirala otplata duga vezanog za poticaje, Komisija razmatra i druge opcije, uključujući porez na plastiku i namet za ugljični otisak kod uvoza.

Vodeći EU-ov dužnosnik za proračun Johannes Hahn u razgovoru za nedjeljno izdanje Financial Timesa kazao je da bi porez za jedinstveno tržište mogao zahvatiti 70.000 kompanija u Europi s globalnim prometom većim od 750 milijuna eura, podsjeća Reuters.

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
PROMJENE
Slovenija je skinula Hrvatsku s liste zelenih zemalja, odluka vrijedi od subote
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • Zapadnjak:

    Pa nisam ni mislio da razmatraju smanjenje potrosnje...

  • markec555555:

    znači uvest će nam nove poreze i onde reći eu daje novce, krasno...

  • than:

    A tvrtke će to preliti na svoje kupce/korisnike/radnike i onda nam se prodaje priča da se neke pare dijele bespovratno. Ovih 10 milijardi € je samo početak. EU će se zadužiti na tisuće milijardi koje treba vratiti.