Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolja suradnja

EK predlaže postupno integriranje Hrvatske u schengenski informacijski sustav

Europska komisija
Foto: DPA/PIXSELL
18.01.2017.
u 14:08

Komisija navodi da će to omogućiti bolju suradnju između Hrvatske i zemalja članica schengenskog prostora u pronalaženju osoba koje su tražene zbog njihovih kriminalnih aktivnosti, nestalih osoba, ukradenih vozila i dokumenata

Europska komisija predložila je Vijeću EU-a da postupno integrira Hrvatsku u schengenski informacijski sustav (SIS) koji osigurava infrastrukturu za  upravljanje informacijama za potporu graničnoj kontroli i povezanim sigurnosnim zadacima u sklopu policijske i pravosudne suradnje. 

Komisija navodi da će to omogućiti bolju suradnju između Hrvatske i zemalja članica schengenskog prostora u pronalaženju osoba koje su tražene zbog njihovih kriminalnih aktivnosti, nestalih osoba, ukradenih vozila i dokumenata.

Hrvatska je 1. srpnja 2015. podnijela zahtjev za pristupanje schengenskom prostoru nakon čega je uslijedio postupak evaluacije njezine spremnosti.

Komisija je u srijedu potvrdila da je na temelju evaluacije Hrvatska ispunila tehničke i pravne zahtjeve za postupno pristupanje. Zasad će Hrvatska moći sudjelovati u SIS-u samo u sklopu pravosudne i policijske suradnje.
 
Hrvatska je sada korak bliže u pristupanju schengenskom prostoru i postupno integriranje u SIS posebno je važno u svjetlu prijedloga da se na vanjskim granicama EU-a uvedu sustavne provjere svih koji ulaze u Europsku uniju.

>> EU pooštrila kontrole na granici - prijete li Hrvatskoj kilometarske gužve?

Komentara 1

DU
Deleted user
15:19 18.01.2017.

To je jako dobro za HR turizam!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije