Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK poslala pregovaračko polazište za Pravosuđe

Glavna su tema njihova razgovora, koji se vodio iza zatvorenih vrata u Uredu predsjednika na Pantovčaku, takozvani topnički dnevnici.
25. svibnja 2010. u 18:39 10 komentara 1 prikaza
josipovic
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Predsjednik Republike dr. Ivo Josipović primio je glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza. Glavna su tema njihova razgovora, koji se vodio iza zatvorenih vrata u Uredu predsjednika na Pantovčaku, takozvani topnički dnevnici.

Naime, hrvatska strana tvrdi da je dostavila sve dokumente o upotrebi artiljerije tijekom operacije Oluja, dok glavni haaški tužitelj smatra da nije učinjen dovoljan napor. O tome hoće li se Brammertza uvjeriti da Hrvatska potpuno surađuje ovisi njegovo mišljenje o (ne)suradnji koje će uskoro prezentirati Vijeću sigurnosti UN-a, a na to se pak naslanja pitanje otvaranja pregovora o poglavlju 23 – pravosuđe i ljudska prava.

Inače, pravi Brammertzov domaćin u Hrvatskoj će ovih dana biti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji od srijede vodi regionalnu konferenciju tužitelja. Tužitelje iz cijele regije Bajić već tradicionalno okuplja na Brijunima, a tamo će im se pridružiti i Brammertz. Tužitelji, prema planu, na Brijunima trebaju ostati do četvrtka, a tamo će im se na kraće vrijeme pridružiti i ministar pravosuđa Ivan Šimonović te predsjednik države dr. Josipović.

Brammertz se na kraju boravka u Hrvatskoj treba susresti i s premijerkom J. Kosor, i to u petak, kada se ona vrati iz posjeta SAD-u.

EK poslala Vijeću EU pregovaračko polazište za Pravosuđe

Europska komisija poslala je Vijeću EU nacrt zajedničkih pregovaračkih polazišta za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i Radna skupina za proširenje u Vijeću već je o tome održala prvu raspravu.

Potvrdila je to glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje Štefana Fülea Angela Filote. Glavni europski pregovarač Dirk Lange bio je najavio da će EK poslati nacrt Vijeću tek kada bude bio "razumno siguran" da će ga zemlje članice prihvatiti.
Sljedeća Međuvladina pristupna konferencija, na kojoj bi se pregovori o tome poglavlju mogli otvoriti, održat će se još neutvrđena nadnevka krajem lipnja.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • vidimškoj:

    kad bi kradeze ima jednoga ovakvoga.

  • mućanin1:

    Jugojosipović, jesi li dovoljno dobro puzio pred njime???

  • krilnik2:

    Glupost, hrvatska ne pregovara, ona poslusno izvrsava zapovijedi!