Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISTUPNI PREGOVORI

EK ov izvještaj o poglavlju 23 ipak bez najavljenih nadnevaka

Fuele.jpg
European Commission
Autor
Stojan de Prato
01.03.2011.
u 23:25

Tek ćemo u svibnju doznati kada završavamo pregovore i kada ulazimo u EU, dok će se u ovome izvještaju zabilježiti tek "znatan napredak"

Izvještaj o hrvatskome napretku u ispunjavanju mjerila za zatvaranje ključnoga 23. poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske i Europske Unije, Pravosuđa i temeljnih prava, Europska komisija trebala bi usvojiti na svojoj sjednici u srijedu, devet dana prije najavljena roka. Prema diplomatskome izvoru koji je nacrt toga izvještaja imao u rukama, u njemu se ipak neće navesti nadnevci za potpisivanje pristupnoga ugovora niti za ulazak Hrvatske u EU, kako je to ranije bio najavljivao europski povjerenik za proširenje Štefan Füle; to bi se trebalo naći u konačnome EK-ovu izvještaju, navodno u svibnju.

Prema istome diplomatskome izvoru, u ovome će “privremenome” izvještaju stajati poboljšana ocjena o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 u odnosu na lanjske jeseni objavljen EK-ov Izvještaj o napretku Hrvatske: tadašnji “određeni napredak” zamijenit će izraz “znatan napredak”, što bi, kaže isti diplomat, “otvorilo vrata zatvaranju pristupnih pregovora u lipnju” ove godine. Od Hrvatske će se u međuvremenu tražiti “dodatne napore” da dokaže da usvojene preobrazbe nisu ostale samo na papiru.

Komentara 9

CV
cviki
23:35 01.03.2011.

Ma hebite se vi europljani.

BE
besliciv
15:59 02.03.2011.

Datum zaključenja pregovora nismo dobili, lipanj je propao! IZBORE MOLIM ...ODMAH !

CV
cviki
23:37 01.03.2011.

Pa dobro admine od sada lijepo pišem o EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije