Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove packe čačiću

EK nije dala suglasnost za prodaju 3. maja pulskome Uljaniku

'Brown meets Barosso Prime Minister Gordon Brown (left) and EU Commission President Jose Manuel Barroso (right) speak to the press with at 10 Downing Street in London.'
'Andy Rain/PA Photos/Pixsell'
18.07.2012.
u 09:00

Upitnici: Radničko dioničarstvo zadnja je slamka spasa za 3. maj, no vlasnik bez kapitala u toj branši nema što tražiti

Iako su konzultacije u tijeku, iz Bruxellesa dosad Vladi nije došlo zeleno svjetlo za plan da se 3. maj proda pulskom Uljaniku. Iz Europske komisije nije stigao nikakav odgovor ni stajalište o tome, potvrdili su i visoki Vladin dužnosnik i izvor blizak Bruxellesu.

Naši izvori, koji su nazočili sastanku prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića s dužnosnicima EU u Zagrebu, govore da je Čačić na pitanje o tome da se Bruxelles još nije izjasnio odmahnuo rukom, rekavši: – Ma prihvatit će.

Radnici se nalaze u okosnici Čačićeva privatizacijskog plana. Ovaj tjedan počela im je prodaja 39 posto pulskog brodogradilišta, a bude li interes veći od plana, ponudit će im se i dodatni paket dionica od 45 posto. Preostali dio trebali bi kupiti Fondovi gospodarske suradnje, investicijski fondovi rizičnog kapitala koji su osnovani prije dvije godine na poticaj Borislava Škegre. Vlasništvo nad FGS-ovima podijeljeno je između države i privatnih investitora, a među njima se nalaze i mirovinski fondovi. Od FGS-ova se očekuje da prepoznaju dobru priliku za zaradu, ulože kapital i nakon nekog vremena povuku se s debelom zaradom. Brodogradilišta dosad nisu donosila dobit, već samo gubitke i nevolje, pa i ne čudi sumnjičavost koja je prisutna u Bruxellesu. Prodaja dionica radnicima, uz dosta popusta, tek je paravan za državno izvlačenje iz Uljanika jer to omogućuje drugu ključnu premosnicu – preuzimanje riječkog 3 maja.

– Oko privatizacije Brodosplita nema problema, Vlada bi mogla na idućoj sjednici odlučiti o ugovoru sa samoborskim DIV-om. O tome su u ponedjeljak u Bruxelles poslani dokumenti. Utvrđeno je da ne postoji istražni postupak protiv te tvrtke – nadalje objašnjava Vladin izvor. Likvidacijski postupak nad Kraljevicom počinje idući tjedan, a kod Brodotrogira i dalje traje proces između Jadranskih ulaganja Danka Končara i More Trogira Slobodana Ljubičića.

Komentara 4

KR
krka
10:33 18.07.2012.

Vama prvenstveno treba vlasnik koji ima znanje, volje i novca da pokrene posel. Bojim se da prodaja dionica radnicima to ne jamči. Interesantan je Gazimir koji dovodi razne Fondove, između ostaloga i Boru Škegru; krvnog neprijatelja. Bojim se da je to dokaz da kad je lešinarenje i pljačka u pitanju politička opcija uopće nije bitna.Na kraju, kao i obično puše radnici, nažalost.

UK
Ugo Kajvez
16:31 18.07.2012.

I dalje ruše hrvatsku, .......... ajde eurofili recite hvala ..............

UN
unbekant
18:13 18.07.2012.

jedna drzva i njena vlada koja ima ovakva brodogradilista,treba biti ponosna,toje sve ostalo iza Titine vladavine,trebalo samo predano nastaviti i raditi,i nedati kojekavim budalama da se mjesaju u te poslove niti investicije,trebala samo nastaviti istim tempom,jer sve je Hrvatskoj ostalo,more,dokovi,masine radnici,repromaterijal,samo normalna vlada i sve funkcionise bez problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije