Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU KOMISIJA

EK nezadovoljan kako Hrvatska progoni korupciju na vrhu vlasti

Fuele.jpg
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
04.11.2010.
u 20:19

Ostaju samo još dvije zamjerke, koje treba riješiti do ožujka: pravosuđe i preustroj škverova

”Hrvatska je ispunila kopenhaške političke kriterije za članstvo u Europskoj uniji”, najvažniji je zaključak u nacrtu izvještaja o napretku Hrvatske koji će povjerenički kolegij Europske komisije dobiti na stol u utorak. Ti kriteriji obuhvaćaju postojanost demokratskih ustanova, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina, te prihvaćanje političkih ciljeva EU. Unatoč tome, u nacrtu izvještaja EK Hrvatsku potiče da nastavi rješavati manjinska i izbjeglička pitanja, a zamjera joj i “ograničen napredak” u preobrazbi javne uprave.

Glavni gospodarski kriterij, postojanje djelotvornoga tržišnoga gospodarstva, EK Hrvatskoj priznaje već godinama, dok za onaj drugi, sposobnost da se nosi s konkurencijom na jedinstvenome europskome tržištu, mora ispuniti ključan uvjet za zatvaranje pregovora o poglavlju Tržišno natjecanje: prihvatiti planove preustroja brodogradilišta usklađene s europskom pravnom stečevinom, piše u nacrtu izvještaja.

Pravni kriterij, usvajanje cjelokupne pravne stečevine EU, Hrvatska će ispuniti kada pojača preobrazbu pravosuđa i pruži uvjerljive dokaze da ono postaje neovisnim i učinkovitim, kao i dokaze o borbi protiv korupcije i organiziranoga zločina. EK ponovno ističe nedostatan progon korupcije na visokim razinama vlasti te i dalje nejasno financiranje političkih stranaka. Također mora posve surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i nastaviti progoniti ratne zločince.

– Pristupni pregovori s Hrvatskom ušli su u završnu mijenu te svim zemljama iz postupka proširenja pokazuju da je pristup u EU zaista moguć ispune li se nužni uvjeti – ohrabruje EK. No, usprkos odluci zemalja članica da će u zadnjoj mijeni pregovora objaviti ciljni datum za ulazak u članstvo, toga u nacrtu ovogodišnjega izvještaja nema. 

Ovo bi trebao biti posljednji cjeloviti izvještaj o napretku prije ulaska Hrvatske u EU. Zemlje članice očekuju da ih EK još jednom izvijesti, ali samo o poglavljima Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava, kada Hrvatska ispuni uvjete za njihovo zatvaranje.

Komentara 14

OB
-obrisani-
22:12 04.11.2010.

+ Što dalje od smrdljive, sotonističke EU-ropske unije, to bolje za nas. Napravila nam je zla koliko i Srbija, koju je i podržavala u genocidu nad Hrvatima a to čini i danas.

Avatar Milan-O
Milan-O
06:11 05.11.2010.

Pa ne misli valjda EU da će -glavni odbor hdz-a sam otići u Remetinac.

JA
jankoprekobrda
23:00 04.11.2010.

EU želi više presuda za korupciju na visokoj razini! Toliko o nezavisnosti i samostalnost Seksovog Hrvatskog pravosudja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije